Annons

Annons

Nu slipper Beate kissa på sig- tack vare botox!

Beate kunde bara hålla sig i fem minuter utan att läcka när hon bestämde sig för att pröva en ny behandling. Nu slipper hon springa på toa stup i ett- tack vare nervgiftet botox.

Beate Sommer har blivit fri från överaktiv blåsa med botox

Beate Sommer har blivit fri från överaktiv blåsa med botox.

Tänk dig att vara kissnödig hela tiden. Att ständigt behöva ha koll på vart närmsta damrum finns. Att ofta gå törstig av rädsla att kissa på sig.
Sådant var Beate Sommers liv, fram tills helt nyligen.
– Jag lider av överaktiv blåsa, och har gjort det sedan barnsben, förklarar hon.
Ibland gick det bara tio minuter mellan besöken, och ofta handlade det bara om små skvättar.

Annons

NU STYRS LIVET INTE AV BLÅSAN

Gilla Året Runt på Facebook

Tack vare ny behandling mot urininkontinens med nervgiftet botox, styrs inte Beates liv längre av trängningar och täta toabesök.
– Tidigare kunde jag få tokpanik, eftersom jag bara kunde hålla mig i fem minuter utan att läcka. Nu måste jag ta i för att tömma blåsan.
Trots att hon är sjuksköterska, och förstod att något var fel, sökte hon inte hjälp förrän för ett par år sedan. Hon tänkte att den enda hjälpen som fanns var att knipa, och det hade hon ju redan försökt, i många år.
Det som istället hände var att hon drack för lite vatten av rädsla att inte hinna till en toalett i tid. Skulle hon iväg på något på kvällen, så drack hon inget på hela dagen.
– Det är så pinsamt att ha svårt att hålla sig, och behöva gå på toa 15 gånger per dygn, folk förstår inte riktigt hur jobbigt det är. Man känner sig som ett barn. Och att omgivningen dömer en. Därför är det så svårt att prata om, säger hon.
Det har ofta hänt att Beate fått kommentarer av typen ”men du var ju nyss på toa”, när hon för femte gången under en middag rest sig för att ”pudra näsan”.

KISSAT BAKOM VARJE BIL

När hon som ung vuxen upptäckte krogen med sina kompisar, blev nöden ibland för stor, eftersom köerna till faciliteterna som bekant kan vara långa. Då fick hon smita ut en stund, för att inte kissa på sig.
– Jag har nog kissat bakom varje bil i stan och i varje park, och vet vart varje toalett finns i Stockholms innerstad, säger Beate.
Hon var hos sin husläkare i ett annat ärende, när hon fick frågan: Var det något annat? Och kände att det är nu eller aldrig.
Hon blev bra bemött och fick en remiss till en specialistmottagning, där bland annat en tryckmätning av blåsan gjordes.
– En normal blåsa signalerar tömning vid ett tryck på 20, min blåsa låg på 170, som utgångsläge. Läkaren sa då: ”Herregud, hur har du kunnat leva med det här?”. Det var jätteskönt att få bekräftelse på att mina besvär inte var nervösa eller ett symtom på stress. Det var en lättnad att det fanns en fysisk förklaring på mina besvär, säger Beate.
Hon har gjort tre botox-behandlingar hittills.
– Det gör ont, men är värt vartenda stick, säger hon.
– Det är en sådan lättnad och frihet att det är jag som styr min tillvaro nu – och inte min blåsa. Att få känna sig normal, beskriver Beate.

Text Mia Coull Foto Gustav Gräll

LÄS MER:  Nu slipper jag kissa varenda natt

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…