Annons

Annons

Lisbeth, 71: Nu slipper jag gå upp och kissa varenda natt!

När Lisbeth Oredsson, 71, vaknade mellan tre och fem gånger varje natt för att gå på toa fick hon en ny medicin av sin husläkare. Plötsligt kan hon sova gott hela natten.

Men det var först när hon surfade runt på nätet och hamnade på en sida om överaktiv blåsa, nokturi, som Lisbeth Oredsson, 71, i Västervik, började förstå att det kanske var det som var problemet.

Annons
Lisbeth Oredsson, Nokturipatient

Lisbeth Oredsson.

– Jag har varit uppe mycket om nätterna de senaste åren, men jag förstod inte att jag hade nokturi utan förknippade det mer med vanliga sömnproblem, säger hon.

– Sedan jag födde mitt sista barn för 45 år sedan har jag haft många urinvägsinfektioner och jag har sprungit mycket på toa på grund av det. Och när jag opererade magen för ett par år sedan började jag gå upp ännu mer på natten.

Gilla Året Runt på Facebook

Lisbeth vaknade mellan tre och fem gånger varje natt för att gå på toaletten och det tog på krafterna. Hon fick aldrig någon sammanhängande sömn och var trött och seg till långt fram på förmiddagen.

Började anteckna

Men när hon hade läst om nokturi och börjat fundera på om det var det hon hade, tog hon själv tag i saken genom att anteckna när och hur mycket hon kissade under två dygn.

Det visade sig att hennes urinproduktion var högre på natten än på dagen – normalt är annars att mindre än en tredjedel av dygnets urinvolym produceras på natten.

– Jag ringde till en urologmottagning och bad om råd, men de hänvisade mig till vårdcentralen och sade att distriktsläkaren kunde utreda mina problem.

Från distriktsläkaren fick Lisbeth ett brev och recept på en vätskedrivande medicin som skulle få njurarna att producera urin på dagen i stället för på natten, men någon utredning var det inte tal om, berättar Lisbeth, inte heller något besök.

Medicinen fungerade inte heller bra. Lisbeth skulle ta tabletterna vid lunchtid men hon började producera så mycket urin att hon var tvungen att stanna hemma i flera timmar efter lunchen varje dag. Hela livet kretsade kring toaletten.

Från att ha varit väldigt social och aktiv blev Lisbeth nu mycket handikappad och kunde inte ta sig utanför huset under stora delar av dagen.

– Jag orkade i två, tre veckor, men sedan slutade jag med medicinen och bad om en ny tid hos läkaren.

Fick ett nytt preparat

Lisbeth bad sin distriktsläkare om ett nytt preparat, Minirin, som hon läst om på nätet och det fick hon slutligen utskrivet. Minirin innehåller ett kroppsliknande hormon som reglerar urinproduktionen och framför allt minskar den på natten, och det fungerade bra.

– Nu sover jag gott utan att behöva gå upp en enda gång på natten, säger Lisbeth.

– Jag är pigg när jag vaknar på morgonen och jag kan leva ett aktivt och socialt liv igen.

Text: Maria Ekström
Foto: Anders Steiner 

Läs också:

Nu slipper Beate kissa på sig- tack vare botox!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…