Annons

Annons

Nu slipper jag läsglasögonen!

Innan Jeanette opererades för grå starr behövde hon ibland tre par läsglasögon – på samma gång. Men tack vare en operation med ny typ av linser slipper hon nu glasögon helt.

Ny metod mot grå starr

När Jeanette Lindahl, 54, började se allt sämre för ett par år sedan trodde hon att det bara var hennes ålderssynthet som förvärrats. När hon så plötsligt fick problem med en smärtande vagel vid ena ögat gick hon till ögonläkare. Då fick hon veta att hon hade grå starr, men vägrade först att tro på det.
– Jag sa till läkaren att det absolut inte kunde stämma, för jag var ju alldeles för ung!
I själva verket är grå starr en ögonsjukdom som kan debutera i alla åldrar, även om den är klart vanligast efter 65 och ökar i frekvens med högre ålder.
Jeanette hade fått grå starr i vänster öga, och hade bara kvar 30 procent av synen där. Men det hade hon inte märkt eftersom det friska högerögat hade kompenserat, vilket är vanligt när man får grå starr i ett öga. När hon väl hade kommit över den första chocken förstod hon att hon behövde opereras.
– Jag hade rätt länge funderat på operation mot min ålderssynthet för att slippa krångla med läsglasögon, men inte lyckats komma till skott.
Jeanette valde att sätta in multifokala linser i båda ögonen samtidigt. Multifokala linser är den nyaste typen av konstgjorda linser. De ersätter ögonens egna, naturliga linser och kan korrigera både närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. När man sätter in multifokala linser i samband med en operation av grå starr innebär det ofta att man helt kan slippa glasögon efteråt.

Annons

Rädd för att få panik
Trots att Jeanette visste att operationen bara skulle ta 10-15 minuter och att hon inte skulle behöva sövas utan enbart få lokalbedövning i ögat, så blev hon rejält rädd när ingreppet närmade sig.
– Jag oroade mig för att få kvävningskänslor, kräkas och få panik. Men det gick förstås superbra.
Direkt efter ingreppet såg Jeanette nästan ingenting. Men redan nästa dag var skillnaden enorm.
– Det första jag gjorde när jag vaknade på morgonen efter operationen var att ta mobilen och kolla mina sms. Och för första gången på många år kunde jag läsa dem utan glasögon. Det kändes underbart!

Jag ser utmärkt och tycker det är skönt att slippa ta med läsglasögon överallt

Någon smärta i ögonen efter ingreppet upplevde hon aldrig. Däremot kändes ögonen torra och lite grusiga i ett par månader.
– Den enda biverkning jag har kvar nu är så kallat halofenomen, berättar Jeanette.
– Det kan man få av multifokala linser, och betyder att man ser liksom en extra ljuskägla runt tända lampor och stearinljus. Men det är inget som besvärar mig, och min ögonläkare säger att det fortfarande finns en bra chans att det kan gå över.
Idag ser Jeanette utmärkt och tycker det är väldigt skönt att slippa ta med sig läsglasögon överallt.
– Före operationen såg jag så illa att jag ibland hade tre par glasögon på mig när jag skulle se på tv därhemma. Det såg förstås inte klokt ut. Nu är det jag som läser menyn åt mina kompisar när vi går på restaurang.

Av Katarina Rehn Foto: Gustav Gräll

Se upp för paddnacke och skärmögon

Nu kan du kasta läsglasögonen!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…