Annons

Annons

Nu slipper jag pollenplågan tack vare medicinerna

Först blev hon allergisk mot björkpollen. Sedan mot gräs. Och till slut drabbades hon även av matallergi. Nu klarar Gitte vardagen tack vare tabletter och en adrenalinpenna.

Gitte Littwold led av allergi

Gitte Littwold, 52,  Jobbar som musiklärare och pedagog i Täby musikklasser utanför Stockholm. Sjunger själv en hel del, både klassisk musik och modernare toner. Hon har ofta spelningar tillsammans med ett band där halva familj­en är med, maken Mikael och äldsta sonen Samuel. Tvillingarna Adrian och Aline är också konstnärligt och musikaliskt begåvade.

Annons

– Det började med björkpollen- och gräs­allergi när jag var barn, berättar Gitte.
Jag fick göra en så kallad desensibilisering, och blev lite bättre. Men jag slapp aldrig allergisymtomen helt, och nu på ”gamla dag­ar” tar jag flera olika allergimediciner från maj till september. De fungerar dock inte när det är hög nivå med gräspollen. Under den värsta pollensäsongen kan det vara ganska besvärligt – täppt näsa, astma och svullna stämband är ingen höjdare när sången är en stor del av mitt yrke!

Börjar nysa och får klåda

– Jag hade djur hemma när jag var barn, undulater och marsvin.  Kände inga svåra symtom då – jag kan ju ha trängt bort dem eftersom jag tyckte om mina djur! Men sedan jag blev vuxen har jag inte kunnat hålla i vare sig kaniner eller marsvin. Jag gjorde ett allergitest när jag var tjugo, och fick positivt utslag för katt och hund. Om jag träffar katter börjar jag nysa och får klåda i ögonen. Det är jobb­igt att vara rädd för reaktioner när jag träffar bekanta som har djur.

I tjugofemårsåldern kom dessutom mat­allergier som en obehaglig överraskning, berättar Gitte.
– Då började jag känna att jag inte tålde rotfrukter, morötter med mera. När jag var trettio blev jag allergisk mot skaldjur. Jag fick riktigt svåra reaktioner så att jag fick åka akut till sjukhuset. Jag har fått en adrenalinpenna och kortisontabletter, som jag alltid har med mig.

– Jag vågar inte äta skaldjur alls, och inte råa rotfrukter eller kärnfrukter, varken de ”vanliga” som äpplen, päron, körsbär eller de läckra exotiska frukterna som nektariner och persikor.
Det är jättetrist, säger Gitte. För det är ju fråga om mat och frukter som är otroligt nyttiga för vår hälsa. För att inte tala om hur goda de är.

3 fakta om pollenbesvär

1. Var femte svensk är  pollenallergisk.
2. Besvären börjar för det mesta i tidig ålder, men  brukar bli lindrigare med åren
3. Pollenallergi är ofta ärftlig, men behöver inte vara det

Av Susanna Haufmann Foto Gustav Gräll

LÄS OCKSÅ


1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…