Annons

Annons

Nu slipper jag vara rädd för att läcka!

Inkontinens
Inkontinensen höll på att förstöra Hillevis liv. Efter fyra svåra år testade hon injektionsbehandling – och blev nästan besvärsfri. I dag arbetar hon för att fler ska våga söka hjälp i tid.
För Hillevi Caris Svensson, 50, började inkontinensbesvären efter graviditeten. Hon började få problem att hålla tätt och läckte vid minsta ansträngning.
– Efter ett tag blev problemet så stort att jag fick köpa blöjor till mig själv.

Annons

Jag läckte som ett såll och kände mig fruktansvärt olycklig. För mig var inkontinens något som äldre personer drabbades av, berättar hon.

Under fyra svåra år gjorde hon allt för att dölja problemen.
– Jag skämdes och kände mig ensam och utlämnad. Jag vågade nästan inte göra någonting av rädsla för att läcka.
Hillevi arbetade som butikschef och utseendet var viktigt. Eftersom hon läckte så mycket tvingades hon ha två uppsättningar med samma sorts kläder. Hon ville ju inte att någon skulle undra varför hon plötsligt hade bytt kläder.
– Allt kretsade kring rädslan för att det skulle synas eller lukta. Jag kunde inte lyfta något, inte ens lättare saker. Jag kunde inte träna eller springa som tidigare. Jag duschade flera gånger om dagen men kände mig ändå ofräsch. Det gick så långt att  jag fick säga upp mig från mitt jobb, säger hon.
Även Hillevis relation påverkades.
– Jag mådde så dåligt och ville inte ha någon närmare kontakt med min man. Vi hamnade i familjeterapi och då äntligen kunde jag börja prata, säger hon.
Hillevi fick till slut diagnosen ansträngningsinkontinens och blev erbjuden att prova en ny injektionsbehandling som testades i en större studie.
– Jag tackade ja och efter det blev jag så gott som besvärsfri. Det var helt fantastiskt! I samma veva började jag fundera kring hur vanligt detta problem är och hur lite vi pratar om det. Jag kände att jag ville hjälpa andra så att de slapp må lika dåligt  som jag.
Hennes tankar resulterade i att hon startade Kontinet, ett nätverk med fokus på hälsa: från mage till underliv. I dag arbetar Hillevi på heltid med detta.
Hon har genomgått ytterligare en behandling/operation för sin inkontinens och hon kämpar med att uppmärksamma detta ofta dolda problem, bland annat genom att ha instiftat en inkontinensdag den 6 maj.
– Jag hoppas att mitt arbete kan leda till att fler våga söka hjälp. Inkontinens påverkar livskvaliteten oerhört mycket och därför är det viktigt att veta och känna att det är många som är drabbade och att det finns hjälp att få, säger hon.
Av Anna Horn  

Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…