Annons

Annons

Nu slipper jag vittra sönder

Anita Sandström lider av benskörhet

Anita  Sandström från Boden hade influensa och hostade kraftigt. Då small det till i ryggen.

Svår benskörhet hade gett henne en kotfraktur. Tack vare unik behandling slipper hon smärtorna.

Idag är Anita 63 år och sedan ett halvår tillbaka pensionerad från sin tjänst som distriktssjuksköterska.

Annons

– Mitt liv förändrades 2007 när jag var ute och fiskade. Det kom lite vågor och jag lyfte från min sittplats och smällde i stjärten när jag landade. Det gjorde så fruktansvärt ont i ryggen. Jag fick åka ambulans från bryggan.

Läkaren på Umeå lasarett sa ”ditt skelett ser tunt ut” men vidtog ingen särskild åtgärd.

– Det berodde förstås på okunskap. Men jag brukar tänka att om jag haft högt blodtryck, så hade det inte varit någon tvekan om att det skulle förebyggas.

Benskörhetsbehandling brukar ibland liknas vid blodtrycksbehandling som till stor del är förebyggande för att undvika värre skador och sjukdomar. När det gäller benskörhet är det fall och frakturer man vill undvika.

För Anita följde tre månader då hon varken kunde lyfta eller böja sig.

– Det tar tre månader för kotan att stabilisera sig och fem månader av rehabilitering. Under den tiden åt jag bra, tränade på egen hand och med sjukgymnast samt levde bättre än någonsin. Men vi började misstänka att jag kanske var benskör.

Anitas mamma var benskör och hade många kotkompressioner när hon dog vid 75 års ålder.

– Men jag tänkte ändå aldrig att jag skulle råka ut för det här och redan vid 57 års ålder.

Anita kämpade på, skaffade sig mer kunskap och startade via Osteoporotikernas riksförening, ROP, en länsförening i norrbotten. Hon lyckades komma upp i 75 procents arbetsförmåga men hon var trött och hade värk i hela ryggen.

År 2008 fick en hon en röntgen med så kallad DXA som mäter bentätheten.

Anitas var mycket låg och förbättrades varken av att hon tog kalk- och D-vitamintabletter eller åt sånt som stärker skelettet; fet fisk, gröna grönsaker och mejeriprodukter.

Bisfosfonater, som bromsar nedbrytningen av ben, kunde hon tyvärr inte ta på grund av mag- och tarmproblem.

I mars 2012 kom nästa smäll. Anita hade influensa och hostade sig till en kotfraktur i ländryggen.

– Jag tog mig inte ur huset på fem veckor, kunde bara gå mellan sängen och soffan. Enligt den nya DXA-mätningen, hade min benskörhet tilltagit.

Anita fick då den enda benbyggande behandling som finns, Forsteo, som hon injicerar varje dag i magen. Behandlingen pågår i 18 månader.

– Men jag fick effekt redan efter sex månader, då hade bentätheten förbättrats med 20 procent. Jag har inte fått några biverkningar, har mindre ont och känner mig starkare.

Hon tränar sina ryggmuskler enligt schema från sjukgymnast, varje dag och äter kalk och D-vitamin.

– Jag har visserligen krympt sex centimeter och ser lite kutryggig ut. Men jag känner mig så mycket bättre och klarar ju att sjunga i kör igen. Förut orkade jag inte stå så länge. Mitt nästa mål är att börja spela golf, säger Anita.

Av Katarina Matsson Foto: Ulrica Holm

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…