Annons

Annons

Värmen väcker ormarna – se upp med hunden!

Den kalla sommaren har gjort att huggormen inte har synts så mycket som vanligt. Nu när värmen kommit så lockas den fram och solar gärna på stenar och berg – och nyfikna hundar går gärna fram.

Hund i högt gräs - där kan det lura ringlande faror.

Hunden är ju nyfiken av naturen och nu när det finns gott om orm bör du vara extra försiktig så att den inte blir biten. Ormen är vanligtvis skygg men i värmen blir den slö och vill bara ligga och gotta sig – då är det vanligt att hunden blir biten. Även om det är ovanligt att hunden dör så bör man uppsöka veterinär så snart som möjligt. Katter klarar sig generellt bättre. I lindriga fall blir hunden bara svullen vid bettet men det kan gå mycket illa. 2–5 procent av ormbitna hundar dör, och hundar har mycket mindre yta att fördela giftet på i jämförelse med vuxna människor.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

shutterstock_82308373

Oftast biter ormen i tass eller nos. Hundar som får bettet i tassen riskerar att få allvarligast symtom eftersom muskelrörelser gör att giftet sprids snabbare. Bär därför hunden efter ett ormbett om det går, annars låt den vila en halvtimme och gå sedan försiktigt hemåt. En hund som blir ormbiten ska hållas så stilla som möjligt och sedan till veterinär.

Så ser du om hunden blivit ormbiten:

Alla bett avsöndrar inte gift så det är bra att söka efter bitmärken. Rakas pälsen på det misstänkta stället syns hålen lätt. Först märks inte bettet så mycket. Sedan blir hunden trött och vill helst ligga ned. Det tar runt en timme innan den bitna kroppsdelen svullnar. Har bettet har tagit i nos eller i läppar svullnar hela ansiktet kraftigt upp. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet. Svullnaden är som värst ca 48 timmar efter bettet men försvinner ofta efter 3-4 dagar.

Huggormshona på bettet.

Huggormshona på bettet.

 Om din hund blir ormbiten – gör så här:

* Håll hunden i stillhet, bär hunden om det är möjligt när den ska förflyttas

* Du ska i-n-t-e lägga tryck eller försöka suga ut giftet – låt bettet vara.

* Uppsök veterinär snarast.

* Även de hundar som verkar obesvärade ska till veterinär – inre skador kan komma flera dagar efter bettet.

shutterstock_193186334

Vila är bra om man blivit ormbiten.

* Hundar ska hållas i strikt vila 10-14 dagar efter bettet, även katter ska hållas inne första tiden efter bettet.

* Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar i snitt 5 300 kronor. För katterna är genomsnittspriset något lägre, runt 3 800 kronor.  För djur som måste ha intensivvårdsbehandling stannar prislappen sällan under 10 000 kronor.

 Källa: Dog News, Agria Av: Erika Svernström Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…