Annons

Annons

Ny bröstcancermedicin godkänd

De senaste resultaten visar att Perjeta kan ha en viktig roll för att krympa tumören vid tidig HER2- positiv bröstcancer.

 

bröstcancer

Perjeta som preoperativ behandling vid tidig HER2-positiv bröstcancer har nu blivit godkänt inom EU. Preoperativ behandling syftar bland annat till att före operation krympa tumören så att den lättare går att operera bort. Perjeta ges i kombination med cellgifter och Herceptin, en så kallad monoklonal antikropp som letar rätt på cancerceller med HER2.

Annons

Tomas Hatschek– Resultaten från den senaste studien är mycket glädjande och visar tydligt vilken viktig roll Perjeta kan ha för att krympa tumören vid tidig HER2-positiv bröstcancer, säger Thomas Hatschek, docent och överläkare vid Radiumhemmet på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, och en av två svenska prövare i studien.

Hos drygt 45 procent av patienterna i studien som fick tillägg med Perjeta försvann tumören helt. I en pågående studie jämför Thomas Hatchek den ovan nämnda kombinationsbehandlingen med ett läkemedel som heter Kadcyla. Det är en ny klass av läkemedel: På herceptin-antikroppen har man satt fast ett cellgift (T-DM1). Herceptin fungerar då som en målsökande robot som släpper av cellgiftet på cancercellerna. Behandling med Kadcyla, har i tidigare studier visat sig ge en tydligt förlängd överlevnad och färre biverkningar.

LÄS OCKSÅ:
Jeanine fick bröstcancer när hon var gravid

 

 

Jeanine fick bröstcancer

Av Susanna Hauffman Foto: Birgitta Rydbeck

 

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…