Annons

Annons

Ny diet hjälper mot diabetes

Svältkost kan hjälpa diabetespatienter att må bättre. I ett nytt svenskt projekt gick patienterna inte bara ner i vikt. De kunde också sluta med sina diabetesmediciner.

Endokrinologen Johan Friberg startade tillsammans med Janne Hellbom, en av sina diabetespatienter, en grupp som de kallade Projekt 600 år 2012. Av de sex som ingick i gruppen så gick alla ner i vikt med hjälp av very low calorie diet vilket gav att flera av dem kunde sluta med sin diabetesmedicin.

Annons

Projektet hade flera ben att stå på och Friberg och Hellbom utverkade ett program tillsammans med företaget Slanka, som gav medlemmarna möjlighet att prova very low calorie diet. Det ingick tillsammans med träning, matlagningskurs och psykologhjälp.
– Idéen kom efter att jag läst om en forskargrupp i Newcastle som gjort liknande studier på typ 2 diabetes-patienter. Och resultaten var fantastiska. Allihop gick ner i vikt och i och med det så kunde de dra ner på eller sluta med sina mediciner, säger Johan Friberg, endokrinologspecialist vid Hornstulls vårdcentral.

Fettet i kroppen försvinner

Det som händer i kroppen vid så kallad svältkost är bland annat att fettet i kroppen försvinner. Det försvinner också fett på insidan av kroppen. I bukspottkörteln bildas insulin som vi behöver för att hålla sockernivån i kroppen på en normal nivå. När fettet kring bukspottkörteln försvinner blir det lättare för kroppen att producera insulin och när fett i levern och andra vävnader minskar så får insulinet en bättre sockersänkande effekt.
– Det gick fort på de som var med i gruppen, redan från start normaliserades sockernivåerna på flera patienter. Man får liknande effekter efter en gastric bypassoperation men det beror på samma sak, att kaloriintaget minskar drastiskt, säger Johan Friberg.
I fyra veckor gick medlemmarna i gruppen på svältkost och under tiden så fick de hjälp att bryta gamla vanor och försöka implementera nya. De fick lära sig vad de skulle äta och hur de skulle tillaga maten och hur de kunde motionera.
-I början orkar man oftast inte träna eftersom man går på så få kalorier per dag, men att jobba är inga problem, utan tvärtom. Patienterna känner sig ofta pigga och klara i huvudet, säger Johan Friberg.
Det är bara patienter med diabetes typ 2 som kan göra det här. Typ 1 diabetiker producerar inget insulin alls och då kan det vara direkt farligt att utsätta kroppen för de här påfrestningarna.
– Vi hoppas att fler ska få information om det här för det är ett verkningsfullt redskap för att få bukt med sin diabetes typ 2. Men om man inte har en långsiktig strategi så ska man inte göra det här. Det är inte en quickfix som gör att du aldrig kan få tillbaka din diabetes utan man måste hålla koll efteråt med hjälp av mat och motion, säger Friberg.

Av Jessika Devert Foto IBL-AOL

VLCD, står för very low calorie diet och för att få bli märkt med VLCD, Very low calorie diet, så måste Livsmedelsverket ha godkänt produkten. Idag finns det flera märken på marknaden som marknadsför sig som VLCD, men de har vissa skillnader. De ska innehålla minst 450 kilokalorier per portion och som mest 800. De måste innehålla kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler i en fastställd lägstados. De har dock vissa individuella skillnader:

Vad är diabetes?

Cirka 470 000 personer i Sverige lider av diabetes. Det är egentligen ett samlingsnamn för flera sjukdomar men den gemensamma nämnaren är att blodsockret är förhöjt. Hos friska personer är sockerhalten balanserad. Om blodsockernivån stiger, som efter en måltid, så producerar kroppen extra insulin för att balansera upp sockret. Då kan sockret tas upp i kroppens celler och vi mår bra. Hos en diabetiker fungerar inte den här mekanismen och orsaken till det finner man i de olika varianterna av sjukdomen.

Diabetes typ 1 Kroppen har slutat att producera insulin och därför blir sockerhalten för hög i blodet. Symtom på diabetes typ 1 är att du blir trött och kraftlös, snabbt går ner i vikt, kissar oftare och att du blir väldigt törstig. Det är en livslång sjukdom och man får ta insulin under resten av livet. Du kan både injicera insulin med hjälp av spruta eller så kan man få en pump inopererad som portionerar ut insulinet under dygnet.

Diabetes typ 2 Typ 2 är den vanligaste typen och den får man oftast i vuxen ålder. Typ 2 innebär att man inte kan reglera sockerhalten i blodet på ett riktigt sätt. Symtomen är ungefär samma som för typ 1 men kan också vara väldigt svåra att upptäcka. Vissa har haft diabetes typ 2 i flera år utan att veta om det. Den här varianten kan man sköta genom att motionera och äta rätt så att man håller blodsockret på en normal nivå, men det finns läkemedel också.

Vill du veta mer: Företaget Slanka har ett program som är baserat på VLCD. Läs mer på http://www.slanka.se

Läs mer:
Gladys del Pilar chockad av läkarbesked

Promenera och slipp diabetes


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…