Annons

Annons

Ny forskning: Rörelse är bästa medicinen för ryggen

Har du ofta ont i ryggen? Då hjälper det inte att vila bort värken. Inte heller smärtstillande läkemedel är någon bra hjälp i längden.

Träna för att slippa ryggont

Den absolut effektivaste behandlingen mot smärtor i ländryggen är fysisk aktivitet. Det visar en stor studie från universitetet i Sydney, Australien.

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att bli av med smärta utan tabletter

Annons

Forskarna har följt 30 850 personer med ryggont för att komma fram till vilken behandling som gett den bästa hjälpen. Och svaret blev entydigt: De ryggpatienter som hade blivit klart bättre och i många fall helt smärtfria hade tränat både kondition och styrka, och dessutom varit noga med stretching.

Efter ett år rapporterade hälften av patienterna stora förbättringar tack vare den fysiska träningen. Motionen visade sig också förebygga risken att få tillbaka ryggproblemen – den risken minskade med så mycket som 35 procent.

De patienter som dessutom gjorde särskilda ryggövningar, samt fick lära sig att lyfta rätt och sitta på ett bra sätt minskade sin risk för återfall i ryggsmärta med hela 45 procent.

De australiensiska forskarna bakom studien, som publicerats i den amerikanska medicintidskriften JAMA, menar att om det fanns ett läkemedel mot ryggvärk som uppnådde samma resultat som fysisk aktivitet så skulle det vara en storsäljare.

LÄS OCKSÅ: 3 enkla ryggövningar som hjälper

Ont i ryggen är idag ett så vanligt hälsoproblem att det är sällsynt att aldrig ha upplevt det. Fyra av fem personer i Sverige drabbas av ländryggsbesvär någon gång i livet. Man vet att ryggproblem orsakar stora kostnader för samhället i form av sjukskrivningar och förtidspensioner.
– Fysisk aktivitet är det absolut effektivaste och även samhällsekonomiskt lönsammaste sättet att både lindra och förebygga ryggbesvär, kommenterar Irene Jensen, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet.
– Det är viktigt att den här kunskapen når ut, både till den vanliga sjukvården, företagshälsovården och samhället i stort, eftersom vi har så mycket att vinna på att minska förekomsten av ryggsmärta.

Av Ulrika Efthamre Foto AOP-IBL

Ryggskolan  för dig som vill slippa ha ont i ryggen

Har du besvär med ryggen? Testa den bästa onlinekursen mot ryggsmärta och ryggproblem!

Klicka här för att komma till Ryggskolan!

Du får bland annat:

  1. Sjukgymnastens bästa tips
  2. 32 effektiva och skonsamma övningar för olika ryggproblem
  3. Råd från smärtspecialisten
  4. Tips på effektiva behandlingar och smarta genvägar mot smärta
  5. Möjlighet att skriva ut materialet

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig både piggare och friskare!


LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…