Annons

Annons

Ny forskning: Sänk kolesterolet med blåbär!

Blåbär sänker kolesterolvärdet hos hjärtinfarktspatienter, visar en nygjord studie.

Blåbär bra för hälsan

Blåbär sägs också vara bra för ögonen, magen och minnet.

LÄS OCKSÅ: Blåbär – kroppens bästa doktor

–Vi har fått många positiva reaktioner på vår studie, blåbär är ju dessutom något alldeles speciellt för oss svenskar. Men det är svårt att dra några fasta slutsatser ännu, säger Lilith Arevström, vid Örebro Universitet.

Annons

Bakom studien står förutom läkarstuderande Lilith Arevström även Ole Fröbert, adjungerad professor i kardiologi.

Studien omfattade 50 patienter som fått ballonvidgande behandling för akut hjärtinfarkt. Hälften lottades till behandlingsgrupp, den andra gruppen utgjorde kontrollgrupp.
– Patienterna i behandlingsgruppen fick äta tre dagliga doser med naturligt nordiskt blåbärspulver, totalt 40 gram om dagen i två månader, vilket motsvarar nästan ett halvt kilo blåbär, förklarar Lilith.
Vid studiens start och efter två månader kontrollerades deltagarna för bland annat kolesterol, blodtryck, blodsocker och vikt.

Efter två månader uppvisade blåbärsgruppen en klart större sänkning av det skadliga LDL-kolesterolet jämfört med kontrollgruppen. Skillnaden var 0,5 mmol/l. Resultatet visade även på positiva effekter i totalt kolesterol och oxiderat LDL-kolesterol.

Minskar risken för hjärtinfarkt
– Resultatet är både spännande och intressant. Utifrån från andra studier vet vi att en sådan minskning skulle ha en 20-procentig riskreduktion för framtida hjärt- kärl incidenter. Dessutom vet vi att det så kallade oxiderade kolesterolet påverkar nästan alla delar i utvecklandet av hjärt- kärlsjukdomar, framhåller Lilith och fortsätter;
– Några biverkningar påvisades inte, förutom att avföringen blev färgad. Någon viktuppgång eller förhöjda blodsockervärden hos de med diabetes uppkom inte heller, trots att deltagarna fick i sig runt 8500 extra kalorier under studieperioden.

Till hösten påbörjas två liknade studier på patienter med kronisk njursjukdom, i samarbete med Akershus universitetssjukhus i Oslo. Till skillnad från den aktuella studien ska de nya studierna vara blindade och placebokontrollerade, vilket gör resultatet mer säkert.
– Patienter med njursjukdom har ofta en hög börda av blodfetter och även av andra sjukdomar och är helt klart en grupp som är väl värda att undersöka och utvärdera för effekten av blåbärspulver. Förhoppningsvis kan dessa studier även ge en indikation på om resultatet från denna studie håller, avslutar Lilith.

Det här är blåbär också bra för

Blåbär (vaccinium myrtillus på latin) är en av Sveriges vanligaste växter och täcker inte mindre än 17 procent av landets yta. Hela 250.000 ton blåbär växer i de svenska skogarna varje år. Blåbär finns förutom i stora delar av Sverige också i många länder i norra Europa och på vissa platser i Asien.

Blåbär innehåller gott om antioxidanter, bland annat flavonoider och antocyaner. De innehåller även rikligt med C-, E-,B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. Dessutom innehåller blåbär betakaroten.

Blåbär sägs vara bra för:
– Ögon och synen.
– Magen och magsjuka. Blåbärssoppa sägs vara bra mot diarré och färska blåbär rekommenderas om man har förstoppning eller är hård i magen.
– Innehåller gott om kostfibrer.
– Har antiinflammatoriska egenskaper.
– Förbättrar minnet.

Av Anna Horn Foto AOP-IBL

Baka en god blåbärscheesecake – recept hittar du här>>

Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…