Annons

Annons

Ny forskning: Sjätte grundsmaken kan bli fett!

Det var inte länge sedan vi fick en femte grundsmak "Umami" lagt till våra fyra tidigare smaker. Nu har forskarna kommit fram med ytterligare en smak nämligen fett! Försök att beskriva den smaken om ni kan.

kokumi

Det är vår tunga som spelar huvudrollen när det handlar om smaksinnets fem grundämnen; sött, salt, surt, beskt och umami. Vi har receptorer för samtliga av dessa smaker över hela tungan. När den femte smaken umami dök upp var den betydligt svårare att beskriva än sina tidigare smakkompisar. Soltorkade tomater, parmaskinka, parmesanost, svamp, sardiner och sardeller har alla en framträdande smak av umami och ju mer lagrad en ost eller en skinka är desto mer umami.

Annons

Och precis när vi lärt oss umami, som lär även finnas i bröstmjölk, verkar det vara dags igen. Vissa forskare tror sig ha hittat en sjätte grundsmak. Som går under namnet kokumi och är ännu svårare att få grepp om.

Denna gång handlar det mindre om en traditionell smak, utan mer om en känsla av fyllighet i munnen som när man precis smakat på något fett.

Kokumieffekten framkallas nämligen av vissa så kallade peptider, som bland annat finns i den långlagrade osten gouda och i blåmögelosten roquefort. Kokumisubstanser  hittar man även i lök, vitlök, broccoli och kål.

Forskningen kring kokumi befinner sig fortfarande på ett tidigt stadium. Så om fettet får kliva in i finsalongen bland våra grundsmaker återstår att se.

Källa: SvD

Av Katarina Markiewicz
Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…