Annons

Annons

Ny forskning visar: Runda rumpor och ben är bra för hälsan

Lite extra fett kring ben och höfter kan skydda dig mot flera sjukdomar. Ny forskning visar att kurvigare kvinnor löper betydligt lägre risk att drabbas av hjärtattack, stroke och diabetes typ 2 än de som har mycket fett kring buken.

Att vara kurvig eller ha ett BMI som indikerar viss övervikt behöver inte alls vara så dåligt för hälsan som vissa tror. Det visar en ny tysk studie från Universitetssjukhuset i Tubingen.

Bild: IBL/Shutterstock

Studien visar att personer – och i huvudsak kvinnor – som har mer fett kring höfter och ben faktiskt kan ha stor nytta av det. Där fungerar det som ”en säker lagringsplats” och hindrar fettet från att nå blodet och organen där det kan göra skada, förklarar forskaren doktor Norbert Stefan.

Annons

Forskarna har kunnat visa att kvinnor som är rundare kring höfter och ben löper en betydligt lägre risk att drabbas av hjärtattack, stroke eller diabetes typ 2, än de som har mycket fett kring buken.

Forskarna kunde också se att personer med en låg andel fett kring ben och höfter i högre utsträckning drabbas av metabola sjukdomar.

Mer vikt på undre halvan

Och lärdomarna gäller för de flesta människor, menar doktor Norbert Stefan.

”Det är bättre för normalviktiga människor att vara päronformade, snarare än äppelformade, så att de bär sin vikt på den undre halvan av kroppen snarare än runt mitten”, säger han.

Studien har genomförts genom att forskarna observera 981 personer som löper risk att utveckla diabetes typ 2 eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Alltmer forskning visar också att det mätverktyget BMI, som ska visa om någon är under- eller överviktig, har många brister.

Källa: Cell Metabolism, Women’s Health, Science Daily

Text: Joel Linde

Läs också:

3 rejäla fördelar med att ha en stor rumpa – enligt forskarna

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…