Annons

Annons

Ny inflammationsfri diet för onda magar

Dieter kommer och går. Just nu är många nyfikna på IFD, inflammationsfri diet. IFD går ut på att hjälpa kroppen att bekämpa skadliga sjukdomar.

inflammationsdieten ifd

Vetenskapen pekar allt tydligare på att sjukdomar som ulcerös kolit, reumatism och till och med depression och cancer delvis kan orsakas av inflammationer. Med inflammation menas i det här fallet inte akuta sådana, som kraftig förkylning, utan kroniska inflammationer som har funnits i kroppen länge. De kan yttra sig som svullnad runt ögonen, hudutslag, frusenhet, värk och återkommande förkylningar.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

När inflammationerna har pågått tillräckligt länge anses de kunna orsaka allvarligare sjukdomar.
Med hjälp av IFD, inflammationsfri diet, menar förespråkarna att man kan läka kroniska inflammationer genom att utesluta livsmedel som anses vara inflammationsbildande, till exempel processad mat, mejeriprodukter, inälvsmat, kalv, lamm, socker, vete och omega-6-fett. Det senare finns i bland annat margarin, majs- och solrosolja.
Istället ska man satsa på att äta rikligt med inflammationsdämpande livsmedel som grönsaker, bär, oliv- och rapsolja, lök, fisk och nötter. Frukt ska man däremot äta med måtta eftersom det innehåller fruktsocker som kan vara inflammationstriggande.

Olivolja, nötter, bär och fisk rekommenderas

Margareta Martimo Johansson är dietist och driver företaget Fuel for life. Hon är egentligen ingen förespråkare av dieter eftersom hon tycker att de brukar vara ovetenskapliga, men för att vara diet tycker hon att IFD är ”riktigt skaplig”.
– Det mesta i den här dieten är sådant som Livsmedelsverket och vi dietister brukar rekommendera. Fullkorn hellre än vitt mjöl och mycket grönsaker är ju jättebra. Och det är toppen att man ska välja ekologiskt för att minska intaget av bekämpningsmedel. Som dietist rekommenderar jag också nyttiga fetter som i olivolja och nötter. Mycket bär och fisk är ju också jättebra, säger hon.
Margareta Martimo Johansson tycker att IFD påminner om Medelhavskost som det har forskats mycket om och som har visat sig vara fördelaktig för hälsan. Men att gå så långt som att säga att IFD minskar risken för att utveckla sjukdomar som cancer, ställer hon sig tveksam till.
– Det handlar förstås också om genetik, om man motionerar tillräckligt eller om man utsätter sig för rök och alkohol, säger hon.

Av Minna Tunberger Foto: Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…