Annons

Annons

Ny kolesterolbehandling räddar liv


En  studie på en ny behandlingen mot ärtflig kolesterolsjukdom visar god effekt.
– Resultaten är minst sagt lovande, säger professor Mats Eriksson professor vid Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset.
– Familjär hyperkolesterolemi , FH, betyder för högt kolesterolvärde som har gått i arv. Det är en allvarlig sjukdom som tyvärr är ganska okänd, både hos allmänheten och hos husläkarna.Det behövs mer information, säger  professor Mats Eriksson, som leder studien.
– 60-70 procent av de drabbade vet inte om det. Det behövs mer information.
Ungefär 40.000 har diagnosen i Sverige, lika många kvinnor som män. Sjukdomen är autosomalt ärftlig, alltså direkt från föräldrar till barn. Har man föräldrar med höga blodfettvärden bör man kolla sina egna värden så tidigt som möjligt, säger Mats Eriksson.
Tidig diagnos gör att rätt medicinsk behandling sätts in, och att risken för hjärtkärlsjukdom och för tidig död minskar betydligt.
– Om sjukdomen inte behandlas kan man se kärlförändringar redan vid 20 års ålder, och det är inte ovanligt att de drabbas av sin första hjärtinfarkt i 40-årsåldern.
För höga kolesterolvärden behandlas idag med så kallade statiner.
– Statinerna innebar en revolution, säger professor Mats Eriksson. De här patienterna behöver de ”starkaste” statinerna som till exempel Crestor. Men vissa tål inte den behandlingen och där kan den nya PCSK9-hämmande behandlingen bli aktuell.
PCSK9-hämmare är så kallade monoklonala antikroppar. De verkar genom att hämma PCSK9 ett protein som ökar halterna av LDL-kolesterol i blodet. Det finns tre olika sådana läkemedel som prövas i studier just nu, berättar Mats Eriksson.
– Resultaten är minst sagt lovande. Så låga nivåer av LDL har vi aldrig sett förut. Och det mest intressanta är att vi hittills inte sett några som helst biverkningar! Och att det troligen inte heller finns några långsiktiga risker som cancer.
– Som det är nu har vi behandlat med en kombination av statiner och PCSK9-hämmare. Men det finns också mycket lovande resultat när man använder bara PCSK9-hämmare.
Man får behandlingen som injektioner, som man kan ge sig själv

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Det är dyra läkemedel, säger Mats Eriksson. Men vi kommer med stor sannolikhet att få en regression, det vill säga att aterosklerosförändringar (plack) i kranskärlen kommer att gå tillbaka. Och då kommer behandlingen ändå att bli lönsam på sikt. För att inte tala om att patienternas kommer att få en bättre livskvalitet och förlängt liv!

Av Susanna Hauffman Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…