Annons

Annons

Ny lindrig metod mot åderbråck

Puffar med vattenånga kan ge fina ben utan smärta.

Ny metod mot aderbrack

Nu finns den i Sverige – den skonsamma metoden att operera åderbråck.
I flera andra länder, bland andra vårt grannland Norge, har metoden använts ett tag, men först i år har den lanserats här.
– Metoden kallas Endovenös Steam-behandling, säger Gunnar Göransson, kirurg och klinikchef på Conturkliniken. Det man använder är varmvattenånga.
Så här fungerar den:
Man för in en kateter i kärlet, precis som man gör i laser- och radiofrekvensmetoden, men här skickar man med jämna mellanrum in puffar med varmvattenånga. Det har visat sig att det räcker för att ge den upphettning av kärlet som gör att det sedan drar ihop sig och läker. Ånga bildas ju normalt av vatten vid 100 grader Celsius. Men om upphettningen sker under tryck får man mycket högre temperaturer. Den ånga som avgår från själva ¨ångapparaten¨ är upphettad till 150 grader och när den når blodkärlet har temperaturen gått ned till 120 grader. För hela behandlingen går det bara åt 2 milliliter vatten.
– Enligt de senaste studierna är resultaten mycket lovande, säger Gunnar Göransson. Vi har bedömt att det här är en framtidsbehandling som är skonsam för patienterna. Patienterna har reagerat positivt på behandlingen och enligt de första uppföljningsstudierna blir resultaten lika bra som med tidigare katetermetoder och operation.
De mest lämpade patienterna för steam-metoden är de som annars skulle opererats med vanlig kirurgi – och för dem blir ju det här en betydligt lindrigare ingrepp.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Susanna Hauffman Foto Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…