Annons

Annons

Ny medicin kan förebygga migränanfall

Snart kan det finnas en helt ny migränsmedicin på marknaden. I tester har nästan var fjärde patient blivit helt migränfri efter behandling. "Det är ett jättestort steg, för den här medicinen är riktad mot boven i dramat specifikt", säger Lundaforskaren Lars Edvinsson till Sveriges Radio.

Omkring 15 procent av befolkningen drabbas av migrän då och då.

migrän

Lider du också av migrän?

Migrän är ett akut anfall av svår huvudvärk som ofta håller i sig i ett halvt till ett dygn. Värken blir ofta värre om du rör på dig, men även ljud och ljus kan göra den mer smärtsamt.

Annons

Hittills har man behandlat migrän med mediciner som egentligen är till för andra sjukdomar, som antiepilektika eller psykofarmaka. Men detta är mediciner som kan ge svåra biverkningar.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det som nu har hänt är att min forskning, som startade från grunden i Lund, hittat den signalsubstans som frisätts vid migränanfallen. Sedan har det varit en lång resa för att visa, bevisa och övertyga andra om att det här är nyckeln, säger Lars Edvinsson, professor i internmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund och tillträdande ordförande i International Headache Society.

Vissa blir helt migränfria

Det som utlöser migränanfallen kallas CGRP-receptorn. Nu har fyra av världens största läkemedelsbolag gått ihop och skapat en medicin som ska reducera och förebygga migrän.

Enligt Lars Edvinsson har en fjärdedel av patienterna som hittills testat medicinen helt blivit av med migränen. Hälften upplever en klar förbättring, medan den sista fjärdedelen inte känt sig hjälpta av behandlingen.

– Men det är ett jättestort steg, för den här medicinen är riktad mot boven i dramat specifikt, säger Lars Edvinsson, till Sveriges Radio.

Foto: IBL
Text: Mikaela Alex, MåBra

Läs också:

Åsa provade nya migränbehandlingen: ”Inte mått så här bra på länge”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…