Annons

Annons

Ny medicin kan hjälpa tarmsjuka

På 50 år har antalet patienter med en allvarlig inflammatorisk tarmsjukdom tiodubblats i vissa delar av Sverige. Nu finns nytt hopp för dem som tvingas operera bort stora delar av tarmen.

Varje år drabbas ungefär 2 500 personer av allvarliga inflammatoriska tarmsjukdomar. De vanligaste är ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Båda dessa sjukdomar förekommer i alla åldrar, men de flesta som insjuknar är unga, mellan 20 och 30 år. Man vet inte varför vissa drabbas, men man tror att det kan vara ärftligt. 20 procent av alla som har crohns har också någon släkting som är drabbad.
Ulcerös kolit angriper enbart tjocktarmen medan Crohns sjukdom kan drabba hela mag-tarmkanalen. Vanliga symtom är smärta i magen, diarré, viktminskning, feber och ibland blod i avföringen. Crohns sjukdom kommer ofta långsamt och den som drabbas har ofta bra och dåliga perioder. Ungefär 20 procent av de drabbade lever med ständiga besvär medan många kan vara besvärsfria under långa perioder. Behandlingen består av olika läkemedel, anpassning av kosten och operation.

Delar av tarmen drabbas

Hälften av dem som drabbas av Crohns sjukdom är i behov av operation. Då tas den del av tarmen som är värst drabbad bort.
– Att operera bort delar av tarmen kan rädda livet på patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, som crohns, berättar Per Hellström, professor och överläkare vid gastroenterologi och hepatologi, Uppsala universitet.
Tarmen brukar fungera bra efter operationen, men det finns risk att sjukdomen kan komma tillbaka i en annan del av tarmen.
– Dessa operationer kan i vissa fall leda till att patienten får för kort tarm kvar. För dem är det överhängande hotet undernäring och uttorkning och de behöver därför få näringsdropp, säger Per Hellström.

Ny medicin kan göra skillnad

För personer med korttarmssyndrom kan den nya medicinen Revestive göra stor skillnad.
– Medlet innehåller en substans som förbättrar upptaget av näringsämnen och vätska från den del av tarmen som är kvar. Vi har ett forskningsprojekt som gå ut på att ta reda på varför Revestive kan ge en del patienter problem vid behandlingsstart. Detta är ännu inte klarlagt. Om vi kan motverka de negativa effekterna i början är utsikterna att lyckas med behandlingen betydligt större, säger Per Hellström.

Annons

Vad är IBD?

IBD (Inflammatory Bowel Disease) står för sjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit. IBD bör inte förväxlas med IBS (Irritable Bowel Syndrome) som innebär att man har känslig tarm, vilket är ett vanligt och ofarligt tillstånd.

Fler upptäcks i tid

Sedan 1980-talet har risken att drabbas av en inflammatorisk tarmsjukdom ökat med 50 procent i Sverige. En risk som är mycket högre än i andra länder om man jämför med internationella studier. Men samtidigt som antalet drabbade har ökat, har antalet operationer kraftigt minskat över tid. 
Det beror på att många i dag får tidigare diagnos och regelbunden övervakning av sjukdomen. Allt fler patienter upptäcks i dag i ett skede där medicinsk behandling kan ha effekt och man därmed kan undvika operation.
Källa: Universitetssjukhuset Örebro

Text: Susanna Hauffman 


Foto: Shutterstock

Läs också: Medicinen gav tarmsjuka Maria ett nytt liv


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…