Annons

Annons

Ny metod förutsäger knä-artros

ONt i kna

Med en ny metod kan artros påvisas sex år innan sjukdomen visar sig på röntgen, som är den traditionella metoden för diagnostik.
– Problemet med artros är att sjukdomen ofta är långt framskriden innan det syns några broskförändringar på röntgen. Kan man tidigt identifiera dessa patienter kan man även påbörja preventiv behandling snabbare, konstaterar Henrik Owman, specialistläkare och forskare inom ortopedi vid Lunds universitet
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen och en vanlig orsak till att människor söker vård. Knäartros kan medföra både svullnad, smärta och försämrad gångförmåga.
Idag är röntgen den diagnostiska metod som används som standard vid diagnosticering, men då har sjukdomsförloppet ofta framskridit väldigt långt eftersom tidiga broskförändringar inte syns på vanlig röntgen.
– Behandlingsalternativen i detta skede sträcker sig från åtgärder för att behålla det brosk som finns kvar till operation med knäledsoperation, förklarar Henrik Owman.
Metoden som Henrik Owman beskrivit och utvärderat i en sin forskning går ut på att man använder en magnetkamera tillsammans med en särskild kontrastvätska som tas upp av brosket i lederna, i stället för att använda vanlig röntgen. I sin forskning har Henrik Owman undersökt sexton knän hos 14 patienter som klagade på knäsmärtor men där det inte syntes något på röntgen.
– Tidigt i sjukdomsprocessen förlorar ledbrosket glykosaminoglykaner ( GAG ), som ansvarar för fördelningen av broskets belastning och styvhet när det trycks samman. Men kontrastförstärkt magnetkameraundersökning kan man uppskatta mängden GAG i brosket och få en bild av broskets kvalitet och även identifiera broskförändringar i ett betydligt tidigare skede än med röntgen, konstaterar Henrik Owman.
Metoden används idag på vissa sjukhus för att skatta graden av höftartros inför operation. Henrik Owman hoppas nu att hans forskning kommer att leda till att metoden även börjar användas på patienter med misstänkt artros.
– Metoden är vare sig speciellt kostsam eller kräver någon ny utrustning. Vi hade vunnit mycket på att kunna hitta de patienter som löper risk att drabbas av artros eftersom vi då hade kunnat sätta in preventiv behandling, som till exempel artrosskola, i ett tidigt skede. Vi vet från tidigare forskning att träning har en positiv effekt på brosket och även att det går att bygga upp brosket hos alla, från soffpotatisar till elitidrottare med hjälp av rätt motion, avslutar Henrik Owman.

Annons

Av Anna Horn Foto Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…