Annons

Annons

Ny metod med bönor kan bota IBS

Uppblåsthet och gaser i magen, är de vanligaste symtomen för den som lider av IBS. Men nu visar en ny studie att guarbönor kan lindra besvären.

Närmare 800 000 svenskar är drabbade av IBS, Irritatable bowel syndrome, en sjukdom som gör att magen för det mesta är i uppror. Symtomen är många. De vanligaste är ballongmage, det vill säga att buken är svullen och att man känner sig uppsvälld. Förstoppning eller diarréer hör också till och ofta har man smärtor eller obehagskänslor i magen.

Annons

Nu visar en ny israelisk studie att bönfibrer från guarplantan kan minska besvären drastiskt.
I undersökningen deltog 121 patienter med IBS. Varje dag under 12 veckor fick hälften av deltagarna dricka ett glas med sex gram bönfibrer löst i vatten – den andra halvan fick ett glas med verkningslöst pulver.
Patienternas besvär mättes dels var fjärde vecka, dels en månad efter att deltagarna slutat att dricka drycken med bönfibrer eller placebo. Varken patienterna eller forskarna fick veta vem som drack vad.

Gilla Året Runt på Facebook

MINDRE BESVÄR MED UPPBLÅSHET

Resultatet blev att de som fick drycken med bönfibrer fick mindre besvär med uppblåsthet och gaser än kontrollgruppen.
Samma bönfiberpulver som användes i studien, finns i det svenska kosttillskottet Sunwic, som säljs på apotek och hälsokostaffärer.
Men hur fungerar egentligen detta bönfiberpulver?
Hanna Bergendal är dietist på Kurortskliniken på Comwell Varbergs kurort. Hon har sett mycket positiva effekter av Sunwic, som alltså innehåller bönfibrer från guarplantan.
– Jag brukar råda mina patienter som lider av IBS, förstoppning, diarréproblem eller har strålskadad tarm att pröva en dospåse Sunwic, eller en matsked av pulvret varje dag. Men det gäller att vara uthållig, det går inte över på ett par dagar. Full effekt kommer först efter två veckor ungefär, säger Hanna Bergendal.
Sunwic stärker tarmväggen, och påverkar också mängden snälla mjölksyrabakterier i magen.
– Det här är ett prebiotiskt fiber, det fungerar som mat för lactobacillerna. Mjölksyrabakterierna växer till i antal och bidrar till att magen normaliseras, blir lugn och stilla. För dem som har trög mage skjutsar fibrerna på, berättar Hanna.
Probiotika kan ha oanade effekter. Den tyska forskaren Guilio Enders beskriver i sin bok ”Charmen med tarmen” hur mjölksyrabakterier även kan förbättra psyket hos deprimerade. Något som även Hanna Bergendal märkt.
– Det här är ett spännande område med ny forskning. Patienter med oro och ångest har ofta problem med magen. Jag arbetar också som KBT-terapeut och brukar även rekommendera dem att pröva Sunwic.Kan alla pröva Sunwic?
-Jordnötsallergiker ska undvika produkten, eftersom guarbönan är besläktad med jordnötter. Men för övriga är medlet ofarligt, säger Hanna Bergendal.

Av Kristina Eriksson FOTO IBL-AOP

Läs mer:
Ny behandling mot IBS

Så slipper du IBS!

LÄS OCKSÅ


1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…