Annons

Annons

Ny metod mot artros på gång

Forskningen kring att odla fram ledbrosk pågår på många håll runt om i världen. Här i Sverige forskarna lyckats odla fram ledbrosk odlat på celler från kor.

artros

LÄS OCKSÅ: ICI- medoden skonsam mot artros

– Detta är ett litet steg framåt i utvecklingen och även om slutmålet är att kunna skapa ledbrosk som kan användas för att ersätta brosk i mänskliga leder är vägen dit lång, säger Janne Ylärinne, doktorand vid Institutet för integrativ medicinsk biologi vid Umeå Universitet.

Annons

Brosk finns i alla kroppens leder men eftersom det saknar blodkärl har brosket väldigt dålig läkningsförmåga. Vid slitage och ledskador bryts brosket ner och vi drabbas av vad vi kallar för artros. Över 25 procent av personer över 55 år har någon form av artros i Sverige idag. Kvinnor drabbas oftare än män. Många tror att artros tillhör ett normalt åldrande men så är det inte.

Menisk- och korsbandsskador hos idrottande barn och ungdomar gör att även dessa drabbas. Cirka 50 procent av dem utvecklar artros cirka 20 år senare i livet och merparten av dessa är kvinnor. Något botmedel finns idag inte och för vissa blir operation nödvändig.

Ett steg i rätt riktning

– Får vi en skada så är det väldigt sällan som brosket kan reparera sig och i förlängningen leder detta till artros. För patienter med allvarlig artros måste leden bytas, men artificiella leder håller bara ett par decennier och vi behöver mer permanenta lösningar, framför allt när det kommer till yngre patienter, framhåller Janne Ylärinne.

I forskarlaget som Janne Ylärinne ingår i har man nu i laboratoriemiljö lyckats odla fram ledbrosk genom att använda sig av så kallade primära broskceller, kondrocyter, från kor. I själva odlingsprocessen kombineras sedan celler, signalmolekyler och ett artificiellt byggmaterial för att skapa en vävnad som liknar ledbrosket hos människan
– Vi är bara i början av att utveckla metoder för att för att få fram brosk i laboratoriemiljö, även om brosket är långt ifrån perfekt så är det ett steg i rätt riktning. Tanken bakom att använda broskceller från kor är att om vi lyckas framställa brosk från broskceller av kor med hög kvalitet i laboratoriemiljö så kan nästa steg vara att framställa brosk av mänskliga broskceller eller till och med stamceller, framhåller Janne Ylärinne.

LÄS OCKSÅ: Nypon mot artros

Vad är brosk?

Brosk är en vävnad som är hårdare än bindväv men mjukare än ben. Den är liksom bindväv uppbyggd av bland annat kollagen och elastin. Det finns flera olika typer av brosk. På ledytorna finns hyalint brosk, som är glatt så att benytorna lätt kan glida mot varandra. Elastiskt brosk finns i ytterörat och i näsborrarna. Fibröst brosk finns i ryggradens mellankotskivor och är hållfast för att tåla kraftigt tryck. Ledbrosket blir med åldern mer styvt. Att brosket i vissa leder tunnas ut och att det kan bildas sprickor är en del av det normala åldrandet, och kan göra att man känner smärta. Lederna blir också mer känsliga för belastning.
Källa: cancerfonden.se

Av Anna Horn
Foto IBL-AOL


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…