Annons

Annons

Ny metod spårar hjärtinfarkt

Nu kan hjärtinfarkt kan spåras i förväg. 

Fetthalten i hjärtat kan visa en hotande infarkt i förväg visar ny svensk forskning.

David Erlinge, hjärtläkare på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, presenterade i somras en ny studie som väckt stor uppmärksamhet.

Annons

Tillsammans med amerikanska forskare har han prövat en metod där man genom att mäta fetthalten i hjärtat kan visa en hotande hjärtinfarkt i förväg – och därmed ge möjlighet att behandla och förhindra att den inträffar.

David Erlinge och hans forskarlag har undersökt patienter som kommit in till sjukhuset med bröstsmärtor och fått gå igenom kranskärlsröntgen.

– Vi har tittat på hur det ser ut i området där infarkten inträffade. Hos nästan alla som fått en infarkt hittade de med en ny teknik en kraftig gul ring av fett där infarkten uppstått.

Undersökningen går till så att en tunn kateter förs in via ett kärl i handleden upp till hjärtats kranskärl. Där avger katetern en viss typ av ljus, infrarrött, som mäter hur mycket fett (kolesterol) som lagrats i kranskärlet.

NY STUDIE 

I höst påbörjas en ny uppföljande studie av David Erlinge där man ska fingranska alla kranskärl hos frivilliga patienter.

– Sedan ska vi följa de patienterna under flera år. Det är ett samarbete mellan forskare Sverige, Norge och Danmark.

När ni hittar fettringen, vad gör ni åt den?

– Vi kan göra en ballongvidgning, sätta in en stent i kärlet och ge kraftigt kolesterolsänkande medicin. Plus förstås livsstilsråd.

Har fettringen alltid samband med höga kolesterolvärden?

– De flesta i studien har inte haft blodfettsänkande medicin, men de skulle troligen ha behövt det.  Då hade kanske sluppit infarkten eller kärkrampen

Det är viktigt att kolla sina blodfettvärden så att man kan få lämplig medicin och framför allt åtgärda livsstilsfaktorer som mat och motion, säger David Erlinge. Särskilt om allt om man har ärftliga riskfaktorer för hjärtinfarkt.

Borde fler människor få genomgå undersökningen?

– Det kan bli aktuellt för människor som har starka ärftliga faktorer, till exempel höga blodfetter i släkten. Eller de som har bröstsmärtor där man inte ser någon tydlig förklaring. Egentligen borde man kunna göra det på alla som ändå ska göra en kranskärlsröntgen, för tekniken är inte så komplicerad. Den finns på några större sjukhus idag, och kommer snart att finnas på flera.

Av Susanna Hauffman Foto Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…