Annons

Annons

Ny metod spårar hudcancer tidigt

Fler svenskar än någonsin drabbas av den farligaste typen av hudcancer, malignt melanom. Nu har svenska forskare hittat en ny metod som spårar farliga hudförändringar.

shutterstock_149052221

Trots alla informationskampanjer och trots att vi idag är betydligt bättre på att umgås med solen på ett vettigt sätt.
Det är de gamla felaktiga beteendena som visar sig först nu, säger Mikael Tarstedt, överläkare och verksamhetschef på hudmottagningen vid Karlskoga lasarett.
– De som får diagnosen nu har fått för mycket sol under de första levnadsåren. Många av melanomen grundläggs under barn-och ungdomsåren.
– Solarierna spelar en tråkig roll, men framför allt solresorna på vintern ner till sydliga breddgrader. Vi kommer ner bleka och exponeras kraftigt under ett par veckor…
Mikael Tarstedt är en av de hudläkare som prövat en ny svensk metod att upptäcka hudcancer. När det gäller malignt melanom är tidig upptäckt A och O för att stoppa spridningen och rädda livet.
– 85-90 procent av alla som får malignt melanom blir botade. Det absolut viktigaste är att komma i tid, och då kan den här nya metoden bli till god hjälp.
Tekniken kallas Nevisense, och är utvecklad i Sverige. Med den kan man med 97 procents säkerhet se skillnaden mellan elakartade och snälla hudförändringar, berättar Mikael Tarstedt.
– Vad man tittar på är elektrisk impedans, fortledningsförmåga. Man lägger på en ytterst svag ström, och med hjälp av vissa värden kan man räkna ut om det är ett malignt melanom eller en godartad förändring.
– Hittills har vi sett att metoden fångar upp i stort sett alla maligna melanom. Den är lite sämre på att utesluta snälla förändringar, vi kan få enstaka så kallade falskt positiva svar. Vilket gör att vi åtgärdar ett litet antal hudförändringar s a s i onödan.
Utrustningen finns än så länge bara på Karlskoga lasarett och på en privat hudklinik i Örebro. Mikael Tarstedt tycker det behövs en lite längre utvärderingstid innan han kan rekommendera fler hudmottagningar att skaffa utrustningen.
– Men om den är lika bra som vi sett hittills kan den göra stor nytta, för när det gäller maligna melanom finns en ”gråzon” där vi har svårt att avgöra graden av malignitet. Det finns egentligen standard för hur ett melanom ser ut.
– Men det finns märken som är regelbundna i både färg och form och som inte är mörkfärgade – men ändå mycket farliga. Så kallade nodulära melanom ser ofta ut som en röd lite sårig knuta. De är väldigt luriga att upptäcka även för erfarna läkare.
Alla hudförändringar som växer eller beter sig konstigt ska undersökas, säger Mikael Tarstedt.

Annons

Av Susanna Hauffmann Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…