Annons

Annons

Ny rapport: Laser kan lindra nacksmärta

De flesta svenskar drabbas någon gång av smärta i nacken Men nu visar en svenska rapport att laser kan minska smärtan – utan biverkningar.

shutterstock_104435576
Medicinsk laser har använts länge mot akut och kronisk smärta i rygg och nacke, mest på privatmottagningar och inom idrotten. Den medicinska nyttan av behandlingen har varit omdiskuterad och ifrågasatt, men nu visar en ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, att metoden fungerar. SBU har granskat den forskning som finns.

Annons

Lars Thorselius är allmänläkare och chef för Södra Laserkliniken i Enskede utanför Stockholm.
– Medicinsk laser är ett mycket intressant alternativ istället för mediciner, säger han.
– Jag har med bra resultat behandlat ryggar, axlar, knän, tennisarmbågar och idrottsskador. Ofta olika typer av nackproblem som spänningshuvudvärk, där jag använder ljuset på den stora nackmuskeln och den punkt där den fäster i skallen. Vi har också fått bra smärtlindring vid whiplashskador.
Förklaringen till den positiva effekten är inte helt klarlagd enligt den stora studie som redovisats av SBU.

Men enligt Lars Thorseilus är det troligen så att man påverkar det lokala immunförsvaret, cirkulation i blod och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndring av olika ämnen som bland annat påverkar smärta.

Cellerna utnyttjar energin från laserljuset och sätter igång kroppens alla naturliga reparationsmekanismer. På så sätt påskyndas läkningsprocessen.

Laserbehandling mot nackvärk finns i dagsläget inte att få inom den offentliga vården .

– Du får leta efter privata kliniker, och då är det viktigt att du behandlas av en legitimerad läkare eller sjukgymnast, säger Lars Thorselius.

Av Susanna Hauffman Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…