Annons

Annons

Ny metod mot grön starr

En helt ny operationsmetod, där ett litet rör sätts in i ögat, kan göra livet mycket lättare för patienter med kroniskt glaukom - sjukdomen som förr kallades grön starr.

Ny metod mot grön starr

Ingreppet tar 10-15 minuter, jämfört med upp till en timme med traditionell kirurgi och patienten kan lämna sjukhuset efter en liten stund.

– Fördelarna med den nya metoden är många, säger Mario-Alexander Economou, ögonkirurg vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och den första läkaren i Norden att använda behandlingen.
– Risken för komplikationer är mycket liten, patienten behöver färre återbesök och färre ögontrycksänkande droppar efter ingreppet. Många slipper helt sina ögondroppar!
Just att varje dag, morgon och kväll, behöva droppa en hel rad olika droppar i ögat är annars något som många glaukompatienter upplever som krångligt och tidskrävande.
– Med traditionell glaukomkirurgi kan det ofta ta flera veckor innan man ser som man gjorde före operationen, men med rörmetoden är synskärpan redan nästa dag densamma som före ingreppet.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Smygande förlopp

Runt 100 000 svenskar har diagnosen kroniskt glaukom, men mörkertalet är stort och man tror att lika många kan vara drabbade utan att veta om det. Kroniskt glaukom har nämligen ett smygande förlopp, och när man till slut märker synbortfall i delar av synfältet kan sjukdomen redan ha gått långt och synnerven vara allvarligt skadad.

Det som händer vid kroniskt glaukom är att trycket i ögat blir för högt på grund av att det s k kammarvattnet inne i ögat inte kan filtreras bort på normalt sätt. Det ger en långsam förtvining av synnerven, och kan i värsta fall leda till blindhet.

Den nya rörbehandlingen kallas Xen och innebär att kirurgen för in en injektor i ögat genom ett litet snitt i hornhinnan. Via injektorn förs ett sex millimeter långt böjligt rör, en s k stent, in under ögats bindehinna. Genom röret kan kammarvätskan dräneras, och då minskar det skadligt höga ögontrycket.
– Än så länge opereras bara patienter med svår glaukom med stent, säger Mario-Alexander Economou.
– Det handlar om dem vars ögontryck är kraftigt förhöjt, och inte har sjunkit trots behandling med flera olika trycksänkande ögondroppar. Men förhoppningen är att vi framöver även ska kunna behandla patienter i ett tidigare skede av sjukdomsförloppet.

Av Katarina Rehn Foto IBL-AOL

Läs mer:
Testa synen  – vad ser du?

Blåbär för ögonen

Se upp för skärmögon!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…