Annons

Annons

Ny snabb metod mot bröstcancer : En enda stråldos kan räcka!

Undersok brosten varje manad
En helt ny metod som kan förenkla behandlingen av kvinnor med tidig bröstcancer prövas nu vid Universitetssjukhuset i Örebro.
Med den nya tekniken ger man bara en enda stråldos.

– Om tekniken börjar användas skulle det underlätta för många kvinnor, tror överläkaren Göran Liljegren som leder studien.
Den strålningsbehandling som används idag innebär att hela bröstet behandlas 15-25 gånger, för att förhindra återfall.
Med den nya tekniken, som kallas Intraoperativ strålbehandling (IORT), ger man bara en enda stråldos. Och den ges direkt i samband med att man opererar bort tumören. I hålrummet efter tumören lägger man en applikator, en liten kula, och strålar in i såret.
Istället för att köpa in dyr apparatur har man i Örebro fixat till en egen utrustning. Göran Liljegren står bakom idén till den konstruktionen.
– Vi har utnyttjat en apparatur som redan finns på vår strålbehandlingsavdelning. Vi har konstruerat själva strålkulan som vi för ner i sårhålan, med hjälp av våra fysiker.
Fördelarna med metoden är flera:
• Man strålar inte hela bröstet, och minskar därmed risken för biverkningar och skador på lungor och hjärta, till exempel hjärtinfarkt.
• Man minskar den mängd strålning som patienten utsätts för.
• Patienten slipper 15-25 behandlingar, med allt vad det innebär av resor, tid och sjukhusinläggning.
Åsa Wickberg, specialistläkare på kirurgkliniken, bröstendokrin-sektionen är en av de läkare som medverkat i studien. Hon tycker att resultaten hittills ser lovande ut.
– Vi har behandlat tjugo kvinnor här i Örebro. Fyra av dem fick komplettera med konventionell strålbehandling efteråt. Sexton kvinnor klarade sig med enbart endos-strålningen.
Kvinnorna som behandlats är alla över 50 år, och de hade en tumör som var mindre än tre centimeter och ingen spridning.
– Vi har uteslutit ovanligare tumörer med annorlunda växtsätt, för att vi inte tycker de lämpar sig för studien.
De kvinnor som bedömdes vara lämpliga tillfrågades om de ville vara med i studien och bli behandlade med engångsstrålningen direkt vid operationen. De fick grundlig information.
Man kommer att följa kvinnorna i fem år och sedan ännu längre, berättar Åsa Wickberg.
– Vi hoppas kunna rapportera ett delresultat efter fem år, hur det har gått för kvinnorna.
Strålning inte är det som brukar upplevas som det mest besvärliga i bröstcancerbehandlingen. Men den nya endosbehandlingen kommer troligen ändå att innebära en lättnad för många kvinnor, säger Åsa Wickberg.
– Kvinnor som är lite äldre och kanske har lång resväg till sjukhuset, kanske andra sjukdomar brukar faktiskt välja att ta bort hela bröstet för att slippa strålningen. För dem skulle det här alternativet vara bra.
Än så länge prövas behandlingen enbart på sjukhuset i Örebro. Andra landsting i Sverige avvaktar, efter en internationell studie som visade på en liten ökad risk för återfall.
– Studieresultaten ska tolkas med försiktighet, säger Åsa Wickberg. Men så här långt tycker vi ändå här i Örebro att det vore fel att avbryta studien på det här stadiet, när behandlingen innebär så många positiva fördelar för kvinnorna.
– De flesta av kvinnorna i studien verkar nöjda hittills. Hittills har alla behandlingar gått bra, och vi har inte sett några allvarligare biverkningar.

Annons

Av Susanna Hauffman Foto: Shutterstock

 

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…