Annons

Annons

Studie: Därför är du smartare om du växt upp på landet

Att växa upp i en lantlig miljö är positivt för barns hjärnor. Ju mer grönska, desto bättre för den kognitiva utvecklingen, visar en ny spansk studie.

En stor ny studie utförd i Spanien visar att barns kognitiva utveckling gynnas av att växa upp nära natur och grönska. De som tillbringar barndomen med att klättra i träd och leka på gräs utvecklar sina hjärnor mer, än de som sitter inne framför en datorskärm eller leker i en stadsmiljö.

Annons

Bild: Shutterstock/IBL

Studien har följt 1 500 barn från att de var nyfödda och upp till 10 års ålder.

Forskarna kunde se att ju mer grönska barnen omgivits av under uppväxten, desto bättre har det varit för barnens hjärnor. Barnen på landet har visat sig ha lättare än andra barn att koncentrera sig och de är också mer uppmärksamma på sin omgivning.

Bild: IBL Bildbyrå

Flera liknande studier

Den nya studien bygger vidare på tidigare upptäckter kring hur barn gynnas av lantliga miljöer.

En tidigare spansk studie har visat att barns hjärnor mår bättre av att barnen slipper andas in avgaser. En amerikansk studie har tidigare slagit fast att skolbarn som lever i grönskande omgivningar lyckas bättre inom såväl språk som matematik.

Enligt de spanska forskarna visar den nya studien på vikten av grönområden även i städer för att främja barns hälsa och hjärnutveckling.

Källor: Sveriges Radio, Psmag.com
Foto: IBL

Text: Malin Karlberg, Femina

Läs också:

11 härliga saker att hitta på med barn på höstlovet


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…