Annons

Annons

Ny forskning: Du kan bränna kalorier – hemma i badkaret

Att ta ett långt varmt bad i en timme ökar kaloriförbränningen med 80 procent. Det visar en studie vid Loughborough University i Storbritannien.

Studien genomfördes på tio otränade män som fick ta ett 40 grader varmt bad i en timme. De fick också cykla i motsvarande tid – och sedan jämfördes vilka värden de hade efter de två olika aktiviteterna.

Annons

BIld: IBL Bildbyrå

Det visade sig att männens blodsockervärden sänktes mer av badandet än av cyklandet. Hur man kan sänka blodsockervärdena är främst intressant vid behandlingen av diabetes.

En annan effekt var att badarnas kaloriförbränning ökade med 80 procent. Under sin sköna stund i vattnet brände männen i snitt 126 kalorier var, vilket motsvarar en halvtimmes promenad. När de cyklade brände de mer, i snitt 630 kalorier.

Även bastu bra för hälsan

Det lönar sig alltså mer att träna än att slappa i badet, men forskningen kan vara ett steg på vägen för att hjälpa människor med höga blodsockernivåer som av någon anledning inte kan motionera.

Exakt vad resultatet beror på vet forskarna inte, men de tror att värmechockproteiner, som är en del av kroppens försvarssystem och bildas vid stora temperaturhöjningar, kan vara inblandade.

En studie vid universitetet i östra Finland har tidigare pekat på ett samband mellan regelbundet bastubadande och minskad risk att drabbas av demens eller Alzheimers.

BIld: IBL Bildbyrå

Forskarna följde över 2000 män under 20 års tid.

De som sade sig basta mellan fyra och sju gånger i veckan löpte 66 procent mindre risk att drabbas av demens jämfört med de som bastade en gång i veckan. Enligt studien löpte de också 65 procent mindre risk att drabbas av Alzheimers.

Anledningen tros vara att bastubadande sänker blodtrycket och får igång blodcirkulationen.

Källa: theguardian.com, bbc.com  och MåBra

Text: Anki Sydegard, MåBra

Läs också:

5 bra övningar för att träna bort din onda nacke


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…