Annons

Annons

Ny studie: Många leksaker gör barn mindre kreativa

Resultatet av ny forskning kan vara värt att ha i åtanke inför årets julklappshets. Studien visar nämligen att barn leker bättre med färre saker.

Leken är en otroligt viktig del i ett barns utveckling – men ny forskning visar att det är negativt för barn att ha för många leksaker. Bäst stimuleras leklusten av att leka med ett fåtal saker åt gången.

Annons

Ett överflöd av leksaker distraherar barn och hämmar deras kreativitet, visar färsk forskning från University of Toledo i Ohio, USA.

Barnen som medverkade i studien fick leka i ett rum med antingen fyra eller 16 leksaker. Forskarna kunde då se att barnen som endast fått fyra prylar att roa sig med med lekte dubbelt så länge med varje leksak, kom på flera sätt att använda dem på och lekte mer kreativt och utforskande.

”Resultaten pekar på att ett överflöd av leksaker är distraherande”, säger huvudforskaren Carly Dauch till den vetenskapliga journalen Infant Behaviour and Development.

”Under småbarnsåren utvecklar barn sin förmåga att kontrollera sin uppmärksamhet, men de har ännu inte lärt sig det till fullo.”

Har ditt barn–  eller barnbarn – ett helt rum fyllt med leksaker är alltså bästa rådet att bara plocka fram några saker åt gången.

Källa: Telegraph.co.uk
Foto: IBL

Text: Malin Karlberg
Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också:

15 saker vi önskade oss i julklapp som barn!

Vi önskade oss ett barn och fick hela famnen full!

Studie: Därför är du smartare om du växt upp på landet


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…