Annons

Annons

Ny studie: Mjölkdrickande kan förkorta livet

Vuxna som dricker mycket mjölk löper större risk för att dö i förtid, det visar en ny studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet. Störst risk löper kvinnor, men det finns sätt att dämpa effekten, tror forskarna.

Älskar du mjölk, så mixa den med frukt och grönt i en smothie istället. Det kan delvis dämpa de negativa effekterna av mjölken – för kvinnor. Bild: Fotolia

Studien från Uppsala universitet och Karolinska institutet, som publicerats i American Journal of Epidemology, visar att personer som dricker mycket mjölk löper en större risk att dö i förtid. I riskzonen ligger främst kvinnor som samtidigt äter lite frukt och grönt. Totalt har över 106 000 enkätsvar från medelålders och äldre män och kvinnor använts i studien.

Annons

En tänkbar förklaring kan vara mjölkens laktos, i kroppen bryts det ner till galaktos – ett ämne som i djurstudier har kopplats till det som kallas oxidativ stress, alltså där syreföreningar skadar cellen, samt inflammationer, tidigt åldrande och död.

Frukt och grönsaker innehåller mycket antioxidanter, som ju borde motverka galaktosens skadliga inverkan på cellerna och därmed förhindra negativa effekter av en hög mjölkkonsumtion.

– Så visade det sig också vara, i synnerhet för kvinnor, förklarar Karl Michaëlsson till Upsala Nya Tidning.

Lägst var risken för förtida död för kvinnor som inte drack mjölk alls eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.

De kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönt minst fem gånger per dag ökade risken för förtida död med hela 60 procent.

För kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag var risken för förtida död nästan tre gånger högre än för gruppen med lägst risk.

För män som dricker tre glas mjölk om dagen är risken att dö i förtid enbart 30 procent högre jämfört med de män som avstår mjölk eller bara dricker lite. Intaget av frukt och grönt verkar heller inte påverka förloppet för de manliga deltagarna i studien.

Varför skillnaden är så stor mellan män och kvinnor har studien inte svar på. Men en teori är att kvinnor har lägre förmåga att bryta ner galaktos jämfört med män, förmodligen för att detta varit gynnsamt för produktionen av bröstmjölk och barnets överlevnad under amningsperioden.

Den nya studien är en uppföljning på en tidigare, mycket uppmärksammad, studie som visade att mjölkkonsumtion inte skyddar mot benfrakturer och att mjölken samtidigt kunde leda till en tidigare död – jämfört med personer som inte drack någon mjölk alls.

Text: Ida Gustafsson/Femina

Bearb: Sanna Fogelberg

 Läs också:

Att skvallra med vänner är bra för dig – enligt forskning

Ny forskning: Rött kött är inte farligt för hälsan

Passa barnbarnen – lev längre!

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…