Annons

Annons

Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

Tidigare forskning har visat att depression kan bero på inflammation i hjärnan. Med hjälp av magnetröntgenkameror ska nu svenska forskare vid Linköpings universitet ta reda på vilka depressioner det gäller.

Amerikanska och brittiska studier har tidigare visat att det finns ett möjligt samband mellan depressioner och inflammation i kroppen. Detta  samband ska nu studeras närmare av forskare i Linköping.

– Vi kan ju se inflammation i blodprover, vi kan se det i ryggmärgsvätska. Och nu har tekniken utvecklats så att vi förhoppningsvis kan se det på magnetröntgen också, säger universitetsöverläkare Martin Samuelsson på psykiatriska kliniken vid universitetssjukhuset i Linköping till Sveriges Radio.

Annons

Läs även 7 sätt en depression påverkar ditt liv – även om du verkar normal

Inflammationen bildar en svullnad i hjärnan, som går att se via magnetröntgen. Runt 350 miljoner människor i världen beräknas lida av olika typer av depression, enligt WHO:s statistik från 2012. Via magnetröntgen vill nu forskarna kunna se och specificera vilka typer av depressioner som orsakas av inflammationer i hjärnan.

Resultaten kan sedan användas för att anpassa behandlingar av patienter som lider av depression.

Källa: Sveriges Radio 

Läs även 5 udda saker som kan trigga en depression

Text: Ida Gustafsson
Artikeln publicerades först på Femina.

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…