Annons

Annons

Ny studie visar: 5:2 dieten fungerar

5:2 dieten fungerar.

De första resultaten av världens största vetenskapliga utvärdering av den omdiskuterade dieten 5:2 är nu klar.  Hälsoeffekterna varierar men alla går ner i vikt. Det visar en ny större studie om 5:2-dieten som kommit halvvägs, rapporterar SVT. Allra bäst funkar dieten för personer med högt blodtryck och övervikt.

Annons

Kerstin Brismar professor i diabetesforskning på Karolinska universitetssjukhuset blev  intresserad av den nya dieten och testade den. Efter det beslutade hon sig för att göra en studie där 100 försökspersoner skulle delta under sex månader. Nu har första gruppen fastare hunnit halvvägs, med ett resultat som Brismar är mycket nöjd med.

– 99 procent av fastarna har gått ner i vikt, minskat i bukfetma och fettmassa. Men alla går inte ner i midjemått och effekterna varierar mycket från person till person, säger hon till SVT.

Det varierande resultatet syns i att en försöksperson gått ner tolv kilo, medan en annan bara gått ner ett kilo. Men även de som inte tappat lika mycket i vikt har fått förbättrade hälsovärden. Ingen har tidigare undersökt så här många personer som varvar ätardagar med fastedagar, däremot vet forskarna sedan länge att om man minskar kaloriintaget och äter mindre är det bättre för hälsan långsiktigt.

En teori varför det är så kan bero på att lägre kaloriintag minskar nivån av en tillväxtfaktor som kallas IGF1

Det innebär i så fall att färre kalorier skulle leda till sänkt IGF1 och att det skulle få kroppen att laga sina egna celler i stället för att bilda nya. Om det också fungerar med periodisk fasta är man inte säker på ännu, men i den pågående studien har man kunnat se mönster som tyder på att IGF1-värdena hos försökspersonerna blivit lägre av fastedieten.

Kerstin Brismar menar att personer som haft ätstörningar inte bör följa dieten.

– Det blir så väldigt mycket fokus på kosten även under ätardagarna. Jag tror att den medvetenheten om vad man stoppar i sig kan trigga igång tidigare beteenden och väcka gamla ätstörningar till liv, säger hon till SVT.

Om ett år är resultaten för deltagarna klara. Då ska alla analyseras och utvärderas och genetiska faktorer kommer att vägas in.

Källa: SVT, Expressen Foto: Thinkstock

Ät gott under fastan! Testa Året Runts läckra 5:2-recept.  

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…