Annons

Annons

Ny svensk metod kan bota migrän

Migrän innebär stort lidande för de som drabbas. Forskning ger nu hopp om att en helt ny typ av läkemedel snart kommer att finnas på marknaden.

Över en miljon människor i Sverige lider regelbundet av migrän – akuta anfall av sprängande huvudvärk – vilket leder till stort lidande för de drabbade.

migrän

Bild: IBL bildbyrå

Trots att besvären är så vanliga har man hittills inte lyckats ta fram någon riktigt effektiv behandling mot migrän.

Annons

Men svensk forskning ger nu hopp om att en helt ny typ av läkemedel snart kommer att finnas på marknaden. Man är i dag i slutfasen av de kliniska testerna och fyra läkemedelsbolag tävlar om att vara först med den nya migränmedicinen, skriver DN.se.

”Inte mått så här bra på länge”

Tidningen har intervjuat Åsa Lundgren, en av de svenska kvinnor som deltagit i de kliniska studierna. Under ett års tid har hon behandlats på Sophiahemmet med två sprutor i magen en gång i månaden. Injektionerna har innehållit antikroppar som hämmar ett signalsystem baserat på en kort kedja av aminosyror som heter cgrp  (calcitonin gene related peptide).

Gilla Året Runt på Facebook

Innan behandlingen fick Åsa Lundgren uppemot fyra anfall i veckan. Numera kommer de någon gång i veckan, är lindrigare och går över fortare.

– Jag har inte mått så här bra på hur länge som helst. Jag har en klarhet i huvudet, inte det där vanliga dova illamåendetrycket, säger hon till DN.se.

Upptäckten att cgrp-peptiden hänger ihop med migrän är inte ny. Den svenska forskaren Lars Edvinsson i Lund undersökte tesen redan på 1990-talet, men fick då inget gehör för sina upptäckter.

– Jag predikade det under hela 1990-talet, men ingen trodde på oss. Så där fick man stå som en ståndaktig tennsoldat och försvara sig, säger Lars Edvinsson till DN.se.

Behöver injiceras varje månad

Ämnet finns bland annat i skallens blodkärl och i en nervknuta på hjärnans undersida som tar emot känselintryck från huvudet. När nerven utsöndrar dessa aminosyror vidgas sammandragna blodkärl för att skydda hjärnan från blodbrist.

I sin forskning upptäckte Lars Edvinsson att peptidhalten fördubblas under en pågående akut migränattack. Alla andra signalsubstanser förblir oförändrade – vilket lett till slutsatsen att cgrp-peptiden har en avgörande roll i migränattacker.

Det är dock först nu som andra forskare fått upp ögonen för cgrp – och resultaten av de kliniska studierna är lovande. Så snart antikropparna mot cgrp blir godkända av den europeiska läkemdelsmyndigheten EMA kan läkare börja skriva ut preparatet, som kommer att behöva injiceras av patienten med något som liknar en insulinpenna, ungefär en gång i månaden i förebyggande syfte.

Läkemedlet bör finnas tillgängligt för läkare att skriva ut inom två år, enligt Neurocenter S:t Göran i Stockholm, som samordnat de kliniska försöken i Sverige.

Text: Malin Karlberg/Femina
Källor: DN.se, Forskning & Framsteg

Läs även:

Så mycket behöver du sova

Huvudvärksguide

Botox tog bort min huvudvärk


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…