Annons

Annons

Ny svensk metod upptäcker hudcancer

Skyda dig mot solstrålarna.
Ny svensk metod upptäcker hudcancer
Tidig upptäckt är livsavgörande för drabbade. Nu finns en ny svensk teknik som hittar alla maligna melanom.
Mikael Tarstedt, överläkare och verksamhetschef på hudmottagningen vid Karlskoga lasarett är en av de hudläkare som prövat en ny svensk metod att upptäcka hudcancer. När det gäller malignt melanom är tidig upptäckt A och O för att stoppa spridningen och rädda livet.
Tekniken kallas Nevisense, och är utvecklad i Sverige. Med den kan man med 97 procents säkerhet se skillnaden mellan elakartade och snälla hudförändringar, berättar Mikael Tarstedt.
– Vad man tittar på är elektrisk impedans, fortledningsförmåga. Man lägger på en ytterst svag ström, och med hjälp av vissa värden kan man räkna ut om det är ett malignt melanom eller en godartad förändring.
– Hittills har vi sett att metoden fångar upp i stort sett alla maligna melanom. Den är lite sämre på att utesluta snälla förändringar, vi kan få enstaka så kallade falskt positiva svar. Vilket gör att vi åtgärdar ett litet antal hudförändringar så att säga i onödan.
Utrustningen finns än så länge bara på Karlskoga lasarett och på en privat hudklinik i Örebro. Men om resultaten i fortsatta studier blir lika bra kommer den troligen att användas på flera håll i landet.

Annons

 

Så här ser du om ditt födelsemärke är farligt:

Regelbundenhet
Ett ofarligt märke är oftast regelbundet i formen. De flesta melanom är oregelbundna.
Kanten
Ett ofarligt märke har oftast en regelbunden gräns till huden runt omkring. Melanom har ofta ojämn kant som kan vara röd och inflammerad.
Färgen
Ett vanligt födelsemärke är oftast enfärgat och jämnt brunt. Ett melanom kan ha flera färger och bli mörkt brunt, nästan svart. Kan i mer ovanliga fall sakna pigment och vara hudfärgat, därför kan de misstolkas som ofarliga.
Storleken
Ett melanom är ofta över fem millimeter brett.
Var på kroppen
Ofta sitter melanom på benen eller bålen, men även på armarna. Mer sällan i ansiktet eller på halsen.
Höjden
Melanom är ofta platt, men kan ha ett upphöjt parti där tumörcellerna börjar växa på djupet.
Den nodulära kan uppstå som en upphöjd, vårtliknande förändring i tidigare slät hud.

 

Sola säkert
•Undvik sol mitt på dagen
I synnerhet om ni reser söderut, men också soliga sommardagar i Sverige. Den ultravioletta strålningen från solen är starkast mellan klockan 11 och 14. Om ni vill ligga på stranden och njuta eller ägna er åt vattensporter – gör det tidigt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen, då solen är snällare mot huden.

•Solskyddsfaktor
Använd en solkräm med både UVA och UVB-skydd och minst solskyddsfaktor 30, oavsett om man har lätt att svårt att bränna sig eftersom solskyddsfaktorns funktion filtrerar bort den skadliga UV-strålningen.
•Kläder bäst
Något hundraprocentigt skydd mot solens alla strålar ger solmedlen inte, bäst skydd ger tunna kläder, hatt och parasoll. Man bör helst smörja in sig innan man går ut i solen, och sedan minst var tredje timme om man badar eller svettas mycket. Och det skall vara ett ganska tjockt och jämnt lager.
•Kolla nya fläckar
Människor med ljus hy ska vara särskilt försiktiga i solen. När det gäller pigmentfläckar i huden ska man vara vaksam på nytillkomna fläckar som växer eller ändrar sig i färgen.
•Vänj huden och undvik soleksem
Sola måttligt och slipp eksem. Många får soleksem när de utsätter sig för solen om de inte solat på ett tag. Man kan härda sig emot detta genom att sola försiktigt små mängder i taget.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…