Annons

Annons

Nya dashdiet kan sänka blodtrycket

LÄS OCKSÅ: Berith gick ner 20 kg med hjälp av DASH-dieten

dashdiet
Till en början handlade det om att sänka blodtrycket hos användarna men forskning visade snart att DASH-kosten gjorde så mycket mer.
– Det är en diet som inte bara ger viktminskning utan positiva effekter på blodtryck och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och blodsockerbalans, säger Fredrik Paulun.

Annons

DASH står för ”Dietary Approaches to Stop Hypertension” är en kosthållning som från början togs fram av amerikanska National Heart, Lung, and Blood institute. Nu har hälsoinspiratören Fredrik Paulun tagit den till Sverige

DASH är en kost som bygger på riktiga råvaror som ger mättnad, näring och allt kroppen behöver. Dieten kännetecknas av du får äta mycket frukt och grönsaker samt fullkorn. Till det kommer ett måttligt intag av magra mjölkprodukter och fågel och fisk samt ärter, bönor och nötter.
– Rött kött och charkprodukter bör du dra ner på ordentligt eller undvika helt. Du ska också undvika tillsatt socker samt dra ner rejält på saltet, säger Paulun.

Det som är absolut bäst att basera sin DASH-diet på är fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, bär, frön och nötter. Till det kompletterar man med proteiner som tillexempel magert kött som kyckling eller kalkon, fisk, bönor, ärtor, olivolja eller vegetabiliska oljor. Magra mejeriprodukter går också bra att blanda in i kosten.
– Socker ska du givetvis undvika så långt det går. Enligt DASH-dieten äter du inte kakor, dricker läsk eller godis. Mättat fett går också bort, säger Fredrik.

Det finns egentligen ingen som inte kan äta enligt den här dieten, enligt Fredrik Paulun. Den förbjuder inte direkt några näringsämnen även om man ska försöka hålla sig borta från vissa. Om man är allergisk eller intolerant mot något som ingår i kosten är det helt enkelt bara att undvika det och äta det man tål. Den fungerar bra för alla i familjen, både vuxna och barn.

Av Jessica Devert Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Berith gick ner 20 kg med hjälp av DASH-dieten

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…