Annons

Annons

Nya EU-krav hotar grytlappen!

Först vill EU stoppa krokiga gurkor, knöliga morötter, knotiga jordgubbar och det svenska snuset. Nu är det grytlappen som är illa ute. Får EU som de vill kommer grytlappen att beläggas med hårdare krav än kött och grönsaker från och med våren 2018!

EU hotar grytlappen

Nej, det är inget aprilskämt – det är en EU-förordning som nyligen antagits av EU-parlamentet och som handlar om personlig skyddsutrustning.

Unionens krav på personlig skyddsutrustning som används i yrkeslivet kommer framöver att utvidgas och även röra till utrustning för privat bruk.

Annons

Och grytlappen räknas dit, den är ju till för att skydda din hand. Och därmed måste grytlappsförsäljaren också kunna presentera teknisk dokumentation som intygar att de är testade, uppfyller grundläggande säkerhetskrav, är försedda med typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning. Namn, tillverkarens firmanamn och adress och en lättförståelig bruksanvisning måste då också följa med produkten.

LÄS OCKSÅ: Vi hittar mormor i slutet av garnnätet

Hur ska det då gå för alla virkade mormorsrutor och andra retro-grytlappar  som är så populära på loppis? Och för alla som älskar att handarbeta och gärna säljer sina övertaliga alster?

Det finns ett sätt att göra detta även efter 2018, utan att tvingas beställa dyr konsumenttest och trycka upp bruksanvisning.

Om du kallar dina grytlappar för dekorativa hantverksprodukter, och påpekar att de inte är tänkta att användas som skydd mot ugnshetta, så får du sälja dem precis som idag.

LÄS OCKSÅ: Livräddaren, Anders kopplar av med virkning

Av Maud Holmberg Klyft/Allers Foto Eva-Karin Lind


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…