Annons

Annons

Nya julstjärnor tar plats

vit julstjarna

För många är julstjärnor ett måste i advent och kring jul. Många köper de traditionellt röda men man kan också se att vi också kan tänka nytt. Här presenterar Blomsterfrämjandet årets julstjärnetrender:

Annons

Populäraste färgerna
Till julen tycker många av oss om att hålla fast vid gamla traditioner och seder och den populäraste färgen på julens stjärna är rött i olika nyanser. Framförallt har de mörkt röda nyanserna ökat i popularitet.
Samtidigt har den vita och enkla inredningstrenden kommit för att stanna och vita julstjärnor är mycket populära och står för ca 25-30 procent av marknaden. Lokalt är de än populärare: Terje Skalleberg från Skalleberg Handelsträdgård i Stockholm uppger till exempel att 40 procent av deras julstjärneförsäljning kommer från vita julstjärnor.
Utöver de vita och röda stjärnorna finns det även ett stort härligt utbud av flerfärgade och rosafärgade stjärnor, men deras andel uppgår bara till några procent.
amaris
Amaris
En ny rolig julstjärna som dykt upp i år är den härligt ceriserosa sorten ’Amaris’. (Se bild ovan) Sorten har ett robust och fint växtsätt med många och relativt små högblad. Knopparna som sitter i centrum av braktéerna är ovanligt stora. Sorten är lätt att placera och extra fint är det att ställa några stycken tillsammans i en låda.
Klimatkompenserade stjärnor
Många växthus i Sverige värms idag med fossilfritt bränsle och svenska julstjärnor är odlade under goda odlingsförhållanden. Ett företag som har gått ytterligare ett steg är KE Petterssons Handelsträdgård i Helsingborg som valt att klimatkompensera för julstjärnesorten ’Jester’ genom trädplantering i Vi-skogen.
Catrin och Jeanette Jensen driver odlingen och de berättar:
-Vi tycker det är viktigt att prova nya grepp och därför har vi valt att klimatkompensera våra julstjärnor ’Jester’. Inledningsvis gjordes en livscykelanalys över en julstjärnas klimatpåverkan med hjälp av en beräkningsmetod från SLU. Genom att plantera träd i Tanzania binds nu den koldioxidmängd som går åt till odlingen. Samtidigt hjälper Vi-skogsprojektet till att förbättra människors livssituation på många olika positivt sätt.
De klimatkompenserade julstjärnorna säljs i en speciell påse med en Vi-skogens symbol på.
Av Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet/Lisa Wikstrand


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…