Annons

Annons

Nya ljuslampor botar höstdeppen

178085954

 

Alla njuter inte av mys i mörkret. För vissa är hösten som att kliva in i en tunnel, där man inte anar ljuset i slutet av den.

 

Och det är inte så konstigt. Många som arbetar ser inte dagsljuset annat än genom fönstret. Det är mörkt när man kommer till jobbet och det är mörkt när man går därifrån.

Annons

Följden blir att man förlorar sin energi, blir hängig och deppig.

Vad beror det på? Jo, när ljuset förbyts i mörker under hösten påverkas tallkörtelns produktion av sömnhormonet melatonin. Det är avgörande för hur pigg du känner dig.

På våren och sommaren är det inte några problem. Då slås produktionen av sömnhormon av när vi slår upp ögonen och möts av solstrålarna. Men i höstmörkret fungerar det inte lika bra och en del märker av detta mer än andra.

Men även om sommaren är långt borta kan man faktiskt trolla fram lite ljus.

Har du till exempel prövat på ljusterapi genom örat? Ja, du hörde rätt. Ljuslurarna ser ut som små hörlurar, men i stället för musik strålar ljus in mot örat och hjärnan med hjälp av små led – lampor.

Vid Uleåborgs universitet har forskare gjort en studie med ljuslurar för att se om det kunde hjälpa mot höstdepression.  90 personer delades in i tre grupper. De fick alla varierande styrka av ljus via sina ljuslurar, 12 minuter varje dag under fyra veckor.

Redan efter en vecka kunde psykologer, som övervakade experimentet, se att alla, oberoende ljusstyrka, hade fått en positiv effekt. När studien var slut hade 90 procent av depressionssymtomen försvunnit hos deltagarna. Valkee ljuslurar kostar cirka 1800 kronor och finnas bland annat att köpa på www.valkee.com

Höstmörkret gör ju så att det är extra svårt att kliva ur sängen. En annan typ av ljusterapi är att vakna med hjälp av en konstgjord soluppgång. Philips har en kombinerad väckarklocka och lampa som börjar sprida ett ljus en halvtimme innan du ska stiga upp. Ljuset blir starkare och starkare, precis som vid soluppgången. Philips Wake-up-light finns i olika utföranden och kostar från cirka 700 kronor och uppåt i elaffärer.

Du kan också koppla på sommaren när höststormarna yr som värst, genom att sätta dig framför en energilampa. 30 minuter framför den kan bokstavligen vara en skillnad på natt och dag. Philips Energy Light har en ljusintensitet på 10 000 lux – att jämföra med 120 lux hos en 60 watts glödlampa). Kostar från cirka 1700 kronor i elbutiker på nätet, till exempel www.cdon.se

Zip är en annan ljusterapilampa som är så liten att du kan ha med den på resan – den hjälper mot jetlag. Ljusstyrkan är 2500 lux och priset cirka 2000 kronor. Finns på www.ljusterapi.se.

Av Kristina Eriksson Foto Thinkstock

 

 

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…