Annons

Annons

Nya lovande metoder mot Alzheimers sjukdom

En färsk studie visar att ett nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom minskar ansamlingarna av plack i hjärnan – den främsta orsaken till minnesstörningarna.

alzheimers

LÄS OCKSÅ: Frossa i hälsosamma bär

I studien, som redovisas i vetenskapliga tidskriften Nature, har en speciell så kallad monoklonal antikropp, aducanumab, testats. Placken i hjärnan minskade tydligt, speciellt bland de patienter som fick den högsta dosen. Hos dem hade placken nästan helt försvunnit, man fick bort upp till 90 procent av amyloiden i hjärnan.

Annons

Inom forskningsvärlden anser många att detta är den mest lovande studien om behandling av alzheimer hittills. Läkemedlet visade också effekt mot symptomen, bland annat bromsades utvecklingen av demens, i jämförelse med en kontrollgrupp.
Det var dock en liten studie på bara 165 patienter. Därför går forskarna nu vidare med en större undersökning. Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, tycker att resultatet verkar lovande. Det är tydliga positiva resultat. Man ser att försämringen av de kognitiva funktionerna – som leder till demens – stannar av.
– Det pågår också försök med ett annat liknande läkemedel, berättar Bengt Winblad. Där har man kommit något längre, och resultaten ska redovisas i december.
– Det heter solanezumab, och binder amyloid så att den transporteras bort innan den klumpar ihop sig och bildar amyloida plack. Studien omfattar över tvåtusen personer i flera länder. Blir medlet godkänt kan medicinen finnas på marknaden inom ett år.
– Vi har inte fått något nytt medel mot Alzheimers sedan 2002.

Ett vaccin mot Alzheimers sjukdom kan i bästa fall finnas på marknaden redan om två år. Bengt Winblad har i flera år lett forskningen kring ett vaccin som ska aktivera immunförsvaret så att det bildar antikroppar mot förstadium till de karakteristiska placken i hjärnan.
Efter några bakslag med svåra biverkningar (hjärninflammation) har man nu fått ett genombrott. I den nya studien används ett annat vaccin. Nu har forskarna följt de nya patienterna i tre år, och inte sett några allvarliga biverkningar.
Bengt Winblad vill klargöra att man inte – ännu – kan vaccinera sig mot att någonsin drabbas av Alzheimers sjukdom. Vaccinet används på patienter i tidig fas av sjukdomsprocessen, som en sorts avancerad bromsmedicin.
Om ett par år väntas forskarna kunna svara på om alzheimersvaccinet kan stoppa eller bromsa sjukdomsförloppet.

LÄS OCKSÅ: Ät rätt och minska riskaen för alzheimers

Av Susanna Hauffman
Foto IBL-AOP

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…