Annons

Annons

Nya mediciner mot malignt melanom

 Förr betydde besked om spridd hudcancer döden. Nu finns två nya mediciner som ger hopp om överlevnad.

Nytt hopp mot hudcancer

De som söker vård tidigt blir oftast helt friska från malignt melanom. Då kan den farliga hudförändringen opereras bort innan cancern har hunnit sprida sig. Men för en till två personer av tio sprider sig cancern och bildar dottertumörer, så kallade metastaser, i andra organ. Då handlar det om en mycket allvarlig, faktiskt direkt livshotande, sjukdom.

Annons

Nu finns det för första gången på länge nytt hopp för dem som får spritt malignt melanom. Två nya läkemedel tycks kunna öka överlevnaden betydligt.
– Tidigare var beskedet om spridd hudcancer ofta en direkt dödsdom, säger John Paoli, docent och överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Gilla Året Runt på Facebook

– Många patienter var tyvärr döda redan inom ett år. Men nu har vi alltså två olika mediciner som kan öka överlevnaden, vilket förstås är väldigt glädjande.
Det ena av de nya läkemedlen heter Zelboraf, med den verksamma substansen vemurafenib. Medlet kalls också för BRAF-hämmare. Det är en så kallad målsökande behandling, som betyder att medicinen direkt riktar in sig på, och blockerar, proteinet BRAF som bildas i tumörcellerna. I ca hälften av alla maligna melanom i Sverige uppstår en genförändring, som aktiverar BRAF-proteinet. Det sätter igång en kedja av signaler, som får cancercellerna att ohämmat börja dela på sig.

– BRAF-hämmaren bromsar maskineriet i cancercellerna och hindrar dem från att fortsätta sin snabba delning. Därmed kan spridningen hejdas, förklarar John Paoli.

Det andra nya medlet heter Yervoy, och där är namnet på den verksamma substansen ipilimumab. Yervoy verkar mot hudcancern genom att aktivera kroppens eget immunförsvar.
– Medlet är en så kallad antigen-antikropp. Det riktar inte in sig mot själva cancercellerna, utan stimulerar i stället immunförsvaret till att gå till attack mot dem, och på så sätt försvåra spridningen.

Enligt John Paoli är dessutom flera nya läkemedel på väg. Kliniska tester pågår, och förhoppningsvis kan vi inom några år ha ännu fler och ännu effektivare möjligheter att behandla malignt melanom.
– Men spritt melanom kommer trots allt att fortsätta vara en sjukdom med hög dödlighet. Så absolut viktigast för överlevnaden är att cancern upptäcks tidigt. Gå till doktorn genast om du tycker att ett födelsemärke eller hudfläck ser ut att växa eller förändras!

 Av: Katarina Rehn Foto: Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…