Annons

Annons

Nya prylar ska få stopp på snarkningarna!

Andningsuppehåll, sämre livskvalité och en irriterad partner. Att snarka sig genom nätterna kan få tråkiga konsekvenser. Men det finns en del du kan göra på egen hand och flera produkter finns att tillgå för att bli kvitt problemen.

Få din sambo att sluta snarka.

Ta dina snarkproblem på allvar och boka en tid på din vårdcentral.

Snarkning ger sämre sömnkvalité. Både för den som drar timmerstockarna och för den som ligger bredvid. Snarkning är en vanlig orsak till att par har skilda sovrum eller till och med separerar. Livskvalitén i allmänhet blir sämre för snarkare och risken att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar ökar markant. För kvinnor är risken dubbelt så stor, enligt amerikanska forskare. Ofta kan små livsstilsändringar vara avgörande och ha stor effekt på både snarkandet och på hälsan i övrigt. Sluta röka, minskad alkoholkonsumtion och framför allt gå ner i vikt är några åtgärder att börja med. Sömnapné, då man har långa andningsuppehåll, kan vara en riktig hälsofara. Den typen av sömnstörningar ska alltid utredas av en läkare. Men för lindrigare snarkproblem finns metoder och olika produkter som lindrar och ger en bättre nattsömn.

Annons

Näsvidgare
Finns olika att välja bland på Apoteket. Funktionen innebär att man med en plastskena vidgar näsborrarna så att det blir lättare att andas genom näsan.

Nästejp
Fäst över näsryggen med syfte att hålla upp näsvingarna och underlätta luftflödet. Finns på Apoteket.

Bettskenor
Finns också på Apoteket. För en mer exakt anpassad så kallad sömntandställning görs ett tandavtryck hos tandläkare som sedan skickas till tekniker för tillverkning. Principen är den samma som med bettskena och snarkskena. Syftet är att stabiliserar underkäken och tungan så att de inte faller bakåt och trycker mot luftvägarna, vilket orsakar snarkning.

Snarkbälte
Ett bälte som man placerar på kroppen och som gör det svårt att sova på rygg.

Rygghöjarkudde
En kudde med 30 graders rygghöjning som ska minska risken för svullnad i näsa och svalg.

Snarkdämpande sprayer
Azonor- spray som smörjer och stramar upp muskulaturen i svalget. Sprayas i vardera näsborren innan sänggående. Finns på Apoteket.
Silence-snarkdämpande spray som sprayas i svalget. Medlet bildar ett skum som dämpar de vibrationer som orsakar snarljudet. Finns på Apoteket.
Helps Stop Snoringspray som smörjer och stramar upp muskulaturen i den bakre delen av gommen där snarkljud uppstår.

Antisnarkmadrass
Restme är en antisnarkmadrass som ett läkarteam på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har utvecklat. Madrassen och tillhörande kudde är konstruerade på ett sådant sätt som gör det omöjligt att sova på rygg. Snarkaren sover alltså på mage eller på sidan vilket gör att tungan faller framåt under sömnen och därmed reducerar snarkningen. Enligt forskarna, som tagit fram madrassen blir 60-80 procent av snarkarna hjälpta i så hög grad att snarkproblemen inte längre utgör någon hälsofara. Madrassen finns att köpa på Sängjätten.

Medicinska metoder
Night lase-laserbehandling som innebär att man med laser stramar upp slemhinnan och gomspenen. Laser har visat sig vara effektivt vid sömnapné, som är ett allvarligt snarkproblem med långa andningsuppehåll i sömnen och som kan leda till hjärtproblem och stroke. Behandlingen sker vid 3-4 tillfällen och patienten står själv för hela beloppet.
CPAP-( Continuous Positive Airway Pressure) en maskin som via en näsmask blåser in en jämn ström luft genom halsen när man sover. Utredning sker på specialistklinik och landstinget står för kostnaderna.

Livsstilsförändringar
Sluta röka
Minska alkoholkonsumtionen
Gå ner i vikt. Övervikt är en starkt bidragande orsak till snarkning. Ingen rekordbantning behövs, ett par kilos viktminskning räcker för att få avsevärt bättre nattsömn.
Undvik sömntabletter
Somna inte dödstrött, det ökar risken att snarka.
Ligg lågt med huvudet. För många kuddar kan göra att svalget blir trångt.

Se upp! Om du är trött på dan och aldrig känner dig utvilad. Ta dina snarkproblem på allvar. Boka en tid på vårdcentralen. Du kan ha sömnapné. Vårdcentralen remitterar dig vidare till specialist för utredning.

Av Mathias Pernheim Foto IBL-AOL

Behöver du gå ner i vikt? Här får du tips och trix>>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…