Annons

Annons

Förslaget: Maxgräns för tillsatt socker i mat i EU

De nordiska livsmedelsmyndigheterna vill få EU att sätta ett gränsvärde för tillsatt socker i mat. Och nu kan deras önskemål bli verklighet.

Livsmedelsmyndigheter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har tillsammans lämnat in ett önskemål till Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten. Länderna vill nu ha ett gemensamt europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt får finnas i hälsosam kost .

Annons

Bild: IBL

Och Efsa har lyssnat. Nu väntar en ny vetenskaplig granskning om hur socker påverkar hälsan.

Myndighetens senaste granskning gjordes 2010. Då blev bedömningen att det inte fanns tillräcklig vetenskaplig grund för att sätta ett gränsvärde. Sedan dess har mycket mer forskning kring socker, fetma och diabetes typ 2 gjorts.

Max tio procent socker

Nordiska näringsrekommendationer, som svenska kostråd bygger på, har ett värde för tillsatt socker på max 10 procent av energin i maten.

Gilla Året Runt på Facebook

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Bild: IBL

Här är Livsmedelsverkets råd kring sockerkonsumtion.

Källa: Livsmedelsverket

Text: Mikaela Alex, MåBra

Läs också:

Äter du för mycket socker? Här är 7 varningssignaler


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…