Annons

Annons

Nya riktlinjer ska ge bättre vård

Endometrios är en vanlig sjukdom – trots det tar det i genomsnitt 7–9 år att få en diagnos. Nu tas nya nationella riktlinjer fram för att vården ska bli bättre.

Endometrios – bättre vård

LÄS OCKSÅ: Vad är endometrios?

Många är de läkare och patienter som genom åren har larmat om missförhållanden inom endometriosvården. Personalen i den svenska sjukvården har inte tillräckligt med kunskap och väntetiderna är orimligt långa. Under tiden lider tusentals kvinnor av svåra smärtor utan att få rätt hjälp.
– Jag tror att det har funnits en norm inom sjukvården att fokusera på män och mäns behov, medan kvinnors olika specifika sjukdomar eller tillstånd inte har varit lika beforskat. Det är det vi ser resultatet av här, säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.

Annons

LÄS OCKSÅ: När ska jag söka hjälp?

Socialstyrelsen gjorde i december förra året en förstudie där man frågade 16 landsting om vilken kunskap de hade kring endometrios. I nio av landstingen fanns det regionalt kunskapsstöd kring sjukdomen, något som konstaterades var för dåligt. Kännedomen om sjukdomen var helt enkelt för låg i landet och alldeles för få kvinnor remitterades till specialister. Socialstyrelsen har därför beslutat att man ska upprätta nationella riktlinjer för att ge sjukvården vägledning och stöd kring endometrios, som nu klassas som en svår, kronisk sjukdom. Regeringen har skjutit till pengar. Anledningen till att endometrios har varit en svårupptäckt sjukdom kan vara många, men en är att det är kvinnor som drabbas. Det forskas inte lika mycket på kvinnosjukdomar och många är de kvinnor som inte tagits på allvar.
– Det här kan leda till ökad jämlikhet över landet, inte bara geografiskt utan också mellan olika grupper. Kvinnors sjukdomar och tillstånd, bland annat endometrios, kommer att uppvärderas, säger Gabriel Wikström.

LÄS OCKSÅ: Jockyn, Inez Karlsson lider av endometrios

Av Ulrika Efthamre
Foto AOP-IBL


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…