Annons

Annons

Nya tips & råd för alla hund- och kattälskare!

Anders Paulsson

Susanne Hellman Holmström svarar på era frågor om allt som rör katter!

Varför äter siamesen på tyg?
Vi har en siames som äter på filtar och gosedjur. Han har inte problem med tänderna och har leksaker och klösträd att aktivera sig med. Hur får vi honom att sluta?
/Trött husse

Annons

Just ett sådant beteende, att tugga eller äta på tyg, ull, plast kallas pica beteende. Det kan bero på många olika saker, men en vanlig orsak är att katten tagits för tidigt från sin mamma och inte har fått sitt sugbehov tillfredställt till rätt ålder. Andra orsaker kan vara att katten är stressad, att den är hungrig, att den får för lite fiber i sin kost eller att den attraheras av doften på tyget. Det första du ska göra att plocka undan alla tyger som din katt gillar att tugga på. Se sedan över vad den får för mat och hur mycket fiber maten innehåller, ju mer desto bättre. Titta också på vad din katt gör under dagen, eller inte gör. Att motionera katten med mycket jakt- och springlekar kan förvandla den mest uttråkade och inaktiva katt till en oerhört glad och nöjd katt. /Susanne

Gilla Året Runt på Facebook

Hur får vi kloklippningen att fungera?
Vi har problem att klippa klorna på våra två katter, båda ålar sig och kastar sig iväg så fort de ser kloklipparen. Vi har aldrig råkat klippa för långt och de brukar få lite godis när vi är klara. Hur får vi katterna att förstå att det inte är farligt?
/Karin, Umeå

Att klippa klor kan vara väldigt problematiskt. En del katter gillar verkligen inte att bli fasthållna och försöker undvika alla sådana tillfällen. Katter kan genomskåda oss människor när vi drar ut lådan där klotången ligger. Vid blotta åsynen av våra bestämda steg och klotången i högsta hugg drar katten iväg och gömmer sig. Träna varje dag på ett och samma ställe, gärna i ett litet rum med få möjligheter att gömma sig eller fly undan. Kanske badrummet med stängd dörr? Ge godbitar på samma ställe och kräv inget av katterna under några dagar. Sedan börjar du hålla katten lugnt och stadigt och bara klippa en klo för varje dag. Bättre med korta övningspass än en lång och utdragen kamp. Avsluta alltid med godis. /Susanne

Katterna vill inte åka bil
Hur är det bäst att transportera katterna i bil? Våra två katter avskyr att åka bil och jamar hysteriskt hela bilresan. Vi har provat feliway-spray (feromon), att ha dem i samma bur och i olika burar. Vi har även prövat att täcka över burarna. Ingenting hjälper.
/Bilburen matte

Det här är ett vanligt problem. Katter är revirdjur och tycker bäst om att vara i sitt trygga och säkra hem. Något vi människor sällan gör, är att träna katten på att åka bil. Jättebra att du använder trygghetsferomoner, men det är bara en del i träningen. Det går att träna katten att åka bil, men det gäller att använda sig av lite knep ibland. Visst har du en egen bur till katten, en stadig och säker plastbur med tre stängda sidor, allt för att den ska ha ett eget gömställe? Visst har du en stadig fäll med gummibaksida som underlag, så katten slipper att glida omkring i buren?
Träna lite och ofta på att gå med buren till bilen. Sätt sedan buren i bilen men utan att starta motorn. Fortsätt med att starta motorn och låta den gå ett par minuter, men nu är det viktigt att INTE prata med katten om den skriker. Om du pratar med den kommer den förmodligen bara att skrika ännu mer. Att spela lugn klassik musik kan vara en god hjälp för både dig och dina katter, det brukar hjälpa. Och självklar ska du spraya bilen och burarna med feromoner en kvart innan katterna ska vistas där. Lycka till! /Susanne

Kattfrågan!
Fga Susanne om din katts beteende och fostran. Skriv till Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm. Märk kuvertet ”Kattfrågan”. Du kan också mejla din fråga till [email protected]

 

 lushund

Kotte jagar vägglöss
Cocker spanieln Kotte, 3 år är ingen vanlig luspudel. Han är utbildad sökhund och certifierad lusletare.
– Hunden har en överlägsen förmåga att känna och reagera på väldigt små dofter, exempelvis doften av en endaste vägglus. Den kan upptäcka gömda vägglöss där vi människor går bet, berättar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.
Vägglöss blir allt vanligare i Sverige, bland annat på grund av vårt flitiga resande, då de små krypen lätt följer med i bagaget hem. De har en förkärlek för och är besvärliga att bli av med.
Vägglushundar kan användas både för att säkerställa att det inte finns en enda vägglus, och som en avslutande kontroll efter en vägglussanering. Hunden hittar vägglusen på ett mycket tidigare stadium än människor eftersom en lustränad hund reagerar även om det bara finns en enda vägglus i rummet.
Enligt företaget Passera Detection Dogs, som utbildar sökhundar som Kotte, har han en gedigen apporteringslust, en stor arbetsmotor och ett härligt sökintresse. Detta kombinerat med ett socialt och stabilt temperament gör att han är självständig och trygg i alla miljöer. 
Så buss på vägglössen, Kotte!
Källa: Anticimex

Fråga hundexperten!
Du vet väl att du kan ställa frågor till hundexpert Barbro Börjesson? Mejla din fråga till [email protected]! Du kan också skriva till Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm. Märk ditt mejl eller brev med ”Hundfrågan”.

Av Maria Arnedotter

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…