Annons

Annons

Nytt ämne kan skydda mot solrynkor


Forskare i England har upptäckt att ett ämne som kallas tiron ger ett hundraprocentigt skydd mot skador som solens UVA-strålning orsakar i huden. Inget annat känt ämne har kunnat ge detta skydd.
Det långvågiga UVA-ljuset tränger djupare ner i huden än UVB och skadar läderhudens elastiska fibrer. Detta ger efter ett antal år ”ljusåldrad hud” med grova rynkor. Om man solar väldigt mycket går den här processen i huden snabbt. Man kan påskynda sin huds åldrande med 10-15 år!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Om en tonåring i 15-årsåldern börjar sola i solarier och dessutom mycket och ofta i naturlig sol, kan hon som 30-åring ha en rejält rynkig och läderartad hud. Då har hon samma åldersförändringar i huden som en 55-60-åring som umgåtts normalt med solen.
Ämnet tiron som gav det överraskande resultatet i den engelska studien är en antioxidant. För att få fram ett resultat jämförde forskarna med andra kända antioxidanter (som finns i band annat tomater, grönt te, rödvin och curry) som man vet har en viss effekt mot hudrynkor.
Forskarna behandlade först hudceller med antioxidanterna och utsatte dem sedan för UV-strålning. Det visade sig att tiron gav 100 procents skydd mot DNA-skador, medan de andra antioxidanterna bara gav 22 procents skydd,
Tyvärr kan vi ännu inte gå och köpa en solskyddskräm eller ett piller som innehåller tiron. Ämnet finns bara i syntetiskt skick, och man ska göra flera studier för att kanske kunna framställa en produkt för allmänheten. Men upptäckten öppnar ett helt nytt forskningsfält där det är möjligt att leta efter snarlika antioxidanter som finns naturligt och som kan användas på ett riskfritt sätt.

Antioxidanter kallas de vitaminer och andra ämnen som kan skydda kroppen mot så kallade fria radikaler. När huden utsätts skadliga UV-strålar bildas för mycket fria radikaler i hudcellerna
Fria radikaler bildas naturligt inne i vår kropp och spelar en viss roll för exempelvis immunförsvaret. Men yttre faktorer som rökning, miljögifter, ultraviolett strålning, infektioner vissa mediciner kan göra att de fria radikalerna blir aggressiva och skadar kroppens celler. När nivån av fria radikaler blir för hög hamnar kroppen i ett stadium som kan kallas oxidativ stress.
Hudcellerna tillhör de som åldras allra snabbast i våra kroppar. Vi kan inte göra mycket åt det naturliga åldrandet – vilket i viss mån är ärftligt betingat även när det gäller huden. Men vi kan undvika rökning, som – särskilt i kombination med överdrivet solande – kan ge för tidigt åldrad hud med rynkor.
Kosten har en viss betydelse. Inte så att vi kan utplåna begynnande rynkor med viss mat – men vi kan se till att få i oss så många olika antioxidanter som möjligt. Nya studier visar att de olika nyttiga antioxidanterna i vår kost samverkar med varandra i ett ”antioxidativt försvarssystem”. Ju fler olika antioxidanter du får i dig, desto större skydd mot de skadliga fria radikalerna.

Av Susanna Hauffman Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…