Annons

Annons

Senaste trenden – kosttillskott gjort på inälvor!

Rakel kände sig orkeslös och somnade ofta i tv-soffan. Hon bestämde sig för att testa något annorlunda 
– ett kosttillskott gjort på inälvor från isländska lamm.

Rakel Sigurhansdottir, 38, bor i Reykjavik på Island med sin man och deras två döttrar. Hon jobbar sedan många år tillbaka som hästtränare, vilket innebär att hon tämjer och rider in unghästar och tränar äldre hästar upp till tävlingsnivå. Hon är utomhus hela dagarna i alla väder och är en väldigt aktiv person. När hon plötsligt började känna sig trött och orkeslös blev det väldigt jobbigt.
– Arbetet med hästarna kan vara både tungt och stressigt. När min energinivå försämrades och tröttheten började bli besvärande visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. För fem år sedan började jag även gå upp i vikt – inte så mycket, men tillräckligt för att det skulle kännas obekvämt.
Rakel, som försöker äta nyttigt och träna, märkte att hon hade allt svårare för att stå emot sötsuget vid fikat på eftermid-
dagarna.
– Efter arbetet ville jag bara sova. Jag orkade knappt vara tillsammans med 
familjen. Jag fick kämpa för att laga kvällsmat, eller så överlät jag både maten och städandet på min man och mina flickor. Men han är också hästtränare, och dessutom kör han lastbil kors och tvärs över Island och är inte hemma alla dagar. Livet kändes som en uppförsbacke och mitt 
i alltihop hade jag svårt att sova ordentligt. Jag vaknade ofta dödstrött när klockan ringde vid sju på morgonen.

Orkade ta tag i vikten

För ett halvår sedan fick Rakel rådet att prova det nya kosttillskottet Pure Natura, som är gjort på isländska örter och råvaror som utvinns ur inälvsmat från isländska lamm som betat fritt i fjällen.
– Jag blev med ens inte lika trött på 
eftermiddagarna.
Plötsligt klarade hon att hålla sig vaken till tio, elva på kvällen utan att slockna 
i soffan. Både maken och barnen blev förvånade.
Rakel kände av fler positiva effekter 
– humöret blev jämnare och längtan efter kakor och godis minskade märkbart.
Hon fick den kickstart hon behövde 
för att ta tag i sitt liv och börja leva hälsosammare.
– Jag har fått kraft nog för att ta tag 
i viktminskningen och börjat med 5:2-
dieten. Två dagar i veckan fastar jag eller äter väldigt lite. Trots det har jag energi att jobba och hålla igång även dessa dagar. Jag känner mig piggare än på väldigt länge!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

 

Örtterapeuten:
Inälvsmat från djur som betat fritt är fantastiskt!

Sigridur Evarsdottir är homeopat, örtterapeut och bonde i Borgarnes på Island. Idén till ett eget kosttillskott fick hon när hon i sin praktik som terapeut mötte många kvinnor i alla åldrar som klagade över förlamande trötthet och brist på energi. Flera hade värkpro-
blematik och en del hade utvecklat fibromyalgi. Det visade sig att de flesta hade typiska symtom på underaktiv sköldkörtel, men i de flesta fall var värdena inte så dåliga att det syntes
i blodprov.
– Jag hjälpte dem så bra jag kunde med homeopati och örtterapi. Men hela tiden funderade jag över vad denna ”trötthetsepidemi” berodde på. Kvinnor drabbas oftare av
hormonella obalanser
och ämnesomsättningsproblem eftersom vi påverkas hormonellt av menstruationer, barnafödande, amning, menopaus och klimakterium. Mäns hormoner är
mer stabila livet igenom.
 Resultatet blev ett annorlunda kosttillskott baserat på isländska hälsoörter – och inälvor från isländska lamm som betat fritt i fjällen.
– Jag kom fram till att
just inälvsmat från djur som betat fritt 
är en fantastisk näringskälla. Näringen stödjer sköldkörtelns normala funktion och stimulerar ämnesomsättningen, ger energi och skapar välbefinnande. 
 Till våren släpps även ett tillskott framtaget särskilt för mannens välbefinnande.
– Det innehåller bland annat lammtestiklar, en traditionell isländsk ”nationalrätt”, som uppskattas av många män, säger Sigridur Evarsdottir.
Kosttillskottet 
Pure Natura
finns bland annat 
att köpa på gottgrontte.se.

 

 

Inälvsmaten 
kommer tillbaka

I många kulturer finns en lång tradition av maträtter som består av inälvor. I Italien kan du äta en trippa alla fiorentina (gryta gjord på strimlad komage), och Skottland har sin traditionella haggis (gjord på lever, lunga och hjärta från får). Förutom vår älskade leverpastej äter vi i dag inte mycket inälvs-
mat i Sverige. Men kanske är trenden på väg att vända? I takt med att allt fler väljer att äta klimatsmart börjar man åter inse värdet av att ta tillvara alla delar av djuret och inte bara filéerna. Den senaste tiden har benmärgsbuljong (serverad i pappmugg med lock) blivit otroligt populärt i New York,
och allt fler finkrogar serverar inälsvmat på ett modernt och spännande sätt.

 

Läs också:

7 kosttillskott som gör dig pigg i vår

10 tips för att bli piggare i vår

 

 


Kommentera

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…