Annons

Annons

Nytt vaccin kan öka livslängden för njurcancerpatienter

En ny behandling kan förlänga livet för patienter med obotlig spridd njurcancer. Just nu testas den nya metoden. "Resultaten är mycket lovande", säger Magnus Lindskog, läkare och docent vid onkologkliniken, Akademiska sjukhuset.

Studien startade 2015. I den första fasen ingick 12 patienter med nyupptäckt spridd njurcancer.

Bild: Johan Alp

Resultaten av den pågående studien publicerades nyligen i ”Journal for Immunotherapy of Cancer”.

I studiens första fas fick patienterna två injektioner med dendritceller, en slags immunceller som utvunnits ur blod från friska blodgivare. Injektionerna, som är en slags vaccinationsbehandling, sprutades direkt in i modertumören innan den sjuka njuren togs bort.

Annons

När njuren sedan opererades bort kunde forskarna se att organet invaderats av en stor mängd så kallade mördarceller – vilket talar för att behandlingen haft bra effekt.

– Syftet med vaccinationsbehandlingen är att starta en avstötningsreaktion inne i tumören, som i sin tur aktiverar patientens egna immunförsvar både mot virusinfektioner och cancer. Resultaten är mycket lovande. Ingen annan behandling har gett så lång överlevnad för patienter med svår, spridd njurcancer, säger Magnus Lindskog, läkare och docent vid onkologkliniken, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Onkologen Magnus Lindskog. Bild: Privat

Fem av patienterna som har behandlats lever fortfarande. I ett par fall har patienternas metastaser, dottertumörer, också minskat i storlek eller till och med försvunnit.

Lever dubbelt så länge

Ett vanligt mått i cancerstudier är medianöverlevnad – den tid inom vilket hälften av patienterna avlider i sin sjukdom. I den aktuella studien har medianöverlevnaden varit 42 månader. Det är dubbelt så lång tid som vid traditionell behandling, enligt forskarna.

Just nu har studien gått in i en andra fas både i Sverige och utomlands.

Totalt ingår 90 patienter, varav 60 behandlas med det cellbaserade vaccinet innan de får rutinbehandling. De övriga 30 får rutinbehandling direkt.

Studien väntas vara avslutad 2019.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Nya lovande metoder mot Alzheimers sjukdom

Ny medicin kan förebygga migränanfall

Bröstcancernytt: Snart kan tumören upptäckas innan den finns


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…