Annons

Annons

Olja dig till lugnet i jul

Det är hett att använda oljor i köket – men deras nytta tar inte slut där. Du vet väl att olja kan skydda din hud, bota din snuva och ge dig ro?
Tänk dig att svepas in i underbar rosdoft när världen utanför är kall och frostig. Äkta rosenolja utvinns genom att man frigör kronbladens doft genom ångdestillering. Doftämnen stiger upp med ångan, men när den kyls ner bildas en vätska. Rosenoljan är det som flyter upp till ytan. – den är eterisk, det vill säga flyktig. Billigt är det inte. För att framställa en liter rosenolja behövs fem ton rosenblad!
Rosenoljan är populär i olika hudprodukter eftersom den är antiseptisk, hämmar inflammationer och läker småsår. Att studier visat att ungefär 70 procent av befolkningen tycker att doften är behaglig gör inte oljan sämre.
Olja är också perfekt att göra rent huden med, enligt principen ”lika löser lika” – det vill säga fett löser fett. Det är mycket skonsammare än att tvätta med vanlig två, som kan avlägsna för mycket av det skyddande hudfettet.
Rengör huden på kvällen med mandelolja eller vetegroddsolja. Massera in oljan, själva mikromassagen i sig är bra för hyn eftersom den ökar blodcirkulationen. Ta sedan en tuss bomull och dra försiktigt bort oljan. Avsluta med att skölja med ljummet vatten.

Annons

Av Kristina Eriksson Foto: Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…