Annons

Annons

Om köttfärsen fått den här färgen. Är den dålig då?

Ja, vad gäller egentligen?

Blir köttfärsen dålig?

Vi vill alla äta fräscht kött men ibland blir det inte som man har tänkt sig och köttet får ligga någon extra dag i kylen. När du sen plockar fram köttet har all blodröd färg försvunnit och förvandlats till en grådaskig hinna.

Annons

Visst känns middagen inte lika lockande längre? Men är det fortfarande okej att äta köttet eller är det papperskorgen som gäller?

Läs också: 5 frukter som du bör byta till ekologiska

Olika orsaker till färgskifte

Utseendet spelar stor roll när vi tycker att något ser aptitligt ut. Sin friska röda färg får köttet tack vare proteinet myoglobin, som binder syre. Köttets färg varierar mellan olika djurslag beroende på hur mycket myoglobin det innehåller – i rött kött finns det mer myoglobin än i vitt kött. Nötkött är därför rödare än kyckling

Myoglobin är flyktigt, och när myoglobinet byter form förändras också köttets färg. När myoglobinet utsätts för luft binds syre till myoglobin och oximyoglobin, med en ljusröd färg bildas. Den här processen kan också ske andra vägen – när syret minskar och det är då köttet mörknar och blir grådaskigt.

Läs också: Därför är frysta grönsaker bättre än färska

Grådaskigt kött = soptunnan?

Färgförändringar i köttet gör inte i sig att köttet blir dåligt eller att näringsinnehållet förändras. Det inverkar inte heller på smaken. Men färskt kött är så gott som luktfritt och om köttet luktar riktigt surt och illa har det blivit dåligt. Släng direkt!

Med andra ord är det mycket viktigare att du använder luktsinnet när du kollar din köttbits status än bara går på utseendet.

Av Katarina Markiewicz
Foto AOP-IBL

Läs också:
Så länge håller varorna EGENTLIGEN efter ”bäst före”-datumet


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…