Annons

Annons

Ont i käken och huvudvärk? Det kan bero på tänderna!

Att pressa eller gnissla tänder är vanligt och kan orsaka smärtor i käken och spänningshuvudvärk.

Fler kvinnor än män drabbas av smärta i käken.

Marie Falkman är legitimerad fysioterapeut vid Oscars Sjukgymnastik i Stockholm. Hon har haft många patienter med huvudvärk som haft sitt ursprung i käkledsstörningar.
– Forskare känner sedan länge till sambandet mellan TMD och både spänningshuvudvärk och migrän, och framför allt hos patienter med kronisk migrän. Den som har mycket spänningar framme i käkmuskulaturen får automatiskt också ont i övre delen av nacken.
Det här är en patientgrupp som ofta hamnar mellan stolarna, de får inte en korrekt diagnos eller behandling vare sig hos läkare eller tandläkare.
– Om du misstänker att dina smärtor kan ha samband med bettet och käkarna, be din husläkare om en vårdplan, där både tandläkare och sjukgymnast är inblandade. Får du ingen förståelse från din ordinarie tandläkare, byt till en annan!

Annons

Marie Falkman, fysioterapeut. Foto: Privat.

TMD kan orsakas av tre beteenden – tandpressning, tandgnissling och tungpressning. Tandpressning innebär att man biter ihop käkarna hårt, både när man är vaken och när man sover. Det finns ofta ett tydligt samband med stress och oro. Tandgnissling sker främst under sömnen, oftast när man växlar från djup till ytlig sömn. Tung-
pressning innebär att tungan pressas hårt upp mot gommen eller mot tänderna.
– Man kan pressa motsvarande mer än 150 kilo med sina tänder och sin tunga,
berättar Marie.

Felaktigt bett vanligt

Det måste inte handla om stress och psykisk ohälsa när man pressar eller gnisslar tänder.
– Väldigt många av oss som lever i dag har lite för mycket att göra, och får för lite tid för avkoppling och vila. Men det är så lätt att lägga skulden på sig själv när man får symtom av det här slaget. Det kan lika gärna vara fråga om en felaktig funktion i bettet. Det kan till exempel vara så att man som tonåring fått en tandställning eller annan tandreglering. Framtänderna kan vara jättesnygga, men längre bak i munnen kan det vara obalanser.
Detta är svårt att upptäcka själv, det kräver ett återbesök hos en tandläkare med intresse för bettfysiologi.

Lära sig slappna av

Det är viktigt med ett bra samarbete mellan tandläkare och sjukgymnast, menar Marie.
– Vi sjukgymnaster har olika sätt att 
angripa problemet, till exempel personligt utformade käkledsövningar. Vi töjer den spända muskulaturen, vi lär ut hemövningar för att strecha och slappna av i den spända muskulaturen. Vi arbetar också med hållningen, och sist men inte minst akupunktur för att lindra smärtorna och läka inflammationen i muskler och strukturer runt käken. Triggerpunktsakupunktur är en välbeprövad metod där man använder sig av speciella akupunkturnålar för att behandla så kallade triggerpunkter, som känns som en knuta eller en hård sträng och som strålar ut smärta. En vanlig ond knuta, ”tender point”, gör 
bara ont när man trycker på den. När man sätter en nål i en triggerpunkt kan man 
känna som en elektrisk krampkänsla eller ryckning i muskeln. När muskeln slutar 
svara tas nålen ut och behandlingen är klar.
– Med den här metoden kan man komma in i den stenhårda knuten och lösa upp den, berättar Marie Falkman.

Vad är TMD?

TMD är ett samlingsnamn för smärta i käkleder och käkmuskler. Ungefär tio procent av den vuxna befolkningen är drabbade, och minst fem procent har så stora problem att de behöver hjälp. Dubbelt så många kvinnor som män som drabbas. TMD utreds i första hand av tandläkare, som kollar käkens funktion. Tänderna i över- och underkäken bör endast vara ihop när man äter, tuggar och sväljer. Resten av dygnet bör käkarna vara avslappnade med tandraderna helt isär och tungan vilande avslappnat 
i nedre delen av munhålan. 
Det kan räcka med att bita ihop tänderna under någon timme per dygn för att du ska få ont i käken.

Text: Susanna Hauffman


Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Maria, 55: Min huvudvärk kom från tänderna

Bästa tipsen mot ilande tänder

Minska stressen och slipp nackvärken


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…